法國學者:中華文化靠征服和吞併來前進,從不平等對待他人

337 回覆
272 Like 15 Dislike
不過古印度文化外傳都係被侵略文化逃亡嘅一個現象
古印度都係畀北方波斯/伊斯蘭文化長期征服嘅狀態
好撚痴線,成班癲佬咁去人地地方大屠殺
樓主有冇諗住回應下
東南亞早期深受印度影響係不爭事實,但係咁同「印度平等開放」無關

個推論過程出錯位在於:
東南化印度化嘅過好少牽涉武力唔代表印度就係推崇平等嘅對外關係
同樣地,東南亞伊斯蘭化嘅過程亦都好少牽涉武力,但係咁唔代表伊斯蘭教文化推崇和平平等
類似嘅情況,日本採納中國化嘅過程唔牽涉武力征服,但係咁唔代表中國就係推崇嗰種平等嘅外交

無論係佛教定係印度教都係源自於印度北部,傳播到印度南部嘅過程本身就已經肯定涉及武力征服(但不限武力),例如斯里蘭卡嘅印度化就係始於公元前6世紀被印度王國Vanga Kingdom征服
屈人做海盜,明明自己先係強盜悍匪
人哋咪比較咗印度文化
全民為奴
印度佛學 基本上係黃種人就傳到有

印度教 大乘小乘佛教 藏佛 象佛

基本上要廟入面有鑄金身既都係佛學既分支
公民法治社會唔講道德咪變晒大陸社會亂咁嚟囉~
國家利益無限擴大唔跟國際規則咪變二戰果三個軸心國囉~
拜太歲前先要拜斗姥,斗姥係印度女神,輩分高過太歲眾星。
「呢」同南島語一致𠻹。
印尼語為Inni
點解釋而家仲推行緊戶籍制
你睇今日印度人見外國元首都仲係著緊傳統服裝
所謂中華文化繼承人著西裝打領呔叫人唔好過洋節
個個post都見到你
血源詛咒
所以蚑蛆同共匪主義真係姣婆撞著脂粉客
靠連登做assignment
一間turnitin 係度source 到你咪白做
有乜用?
樓主乜都話人大支膠,其實唔洗討論
國際規則呢樣嘢係近代史先出現
我諗樓上講嘅係國際規則出現之前,其實每個文明都係咁
所以討論古代史嘅時候用番依家嘅國際觀去睇嘅話其實係冇意思
其實學界已經好多論證
真好少人由呢個方向去研究粵語,個個業餘愛好者都研究埋啲奇形怪狀嘅所謂「正字」。
如果咁講
中國傳咗文化去日本
就唔算因為征服嘅

當然日本之後base on 中國文化再發展咗自己嘅文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞