法國學者:中華文化靠征服和吞併來前進,從不平等對待他人

337 回覆
272 Like 15 Dislike
唐朝大大個塔什干屠城記跟住又主動打阿拉伯,點知俾人反殺,同我講和親
唔覺得Coedès 踩人哋,係咪諗多咗?
大印度主義
有興趣可以睇Coedès 本the indianised states of Southeast Asia
唔係喎,佢而家係用自古以來破壞國際秩序,南海水域九段線係十九同二十世紀國際社會同組織開始對水域概念進行有系統闡釋同完善呢個範疇法律背景下,當時中國政權代表用嚟向國際社會說明自己主權的法律理據,卻未必站得住腳。但而家北京官方文宣系統為了站得住腳,拎埋啲鄭和呀之類咸豐年以前嘅歷史嚟向國際社會兌現所謂內海「主權」,仲未計「自古以來」同「不可分割的一部分」用於武統台灣的合法性,又係用嚟破壞現有國際秩序,同漠視現在台灣本地公民意願,咁佢咁鍾意用「自古以來」嘅歷史同「愛和平」嘅人文觀包裝破壞現有國際秩序合理性,並鼓動民族主義情緒,咁而家咪指出呢堆所謂理由都係強行堆砌囉~
其實,根據人類學家研究,「自古以來」我哋都係非洲人,非洲兄弟國應該向全世界包括中國兌現返領土同海域主權,真正將大中華土地貪婪原教旨主義發揚光大。
印度不嬲係亞洲文化一哥,個個都跟佢學嘢
最近真係有隻病毒傳咗入去賴晒嘢
有趣嘅觀點
由此引申,大清國對嶺南係某程度上解殖
全中國每個省都有方言
清朝既存在點解會對粵語壓逼降低?

反又你指出既文言運用, 會唔會就係主要原因?

如果係咁
五四運動推白話文係咪強化左中華地區語言壟斷性
又未到話解殖既!? 只不過粵文化 同 中華文化,同樣係殖民狀態底下,所以兩者,其中之一難有主導地位。

但係滿人既存在,形成華人,同粵人既共同敵人,亦都加速左粵人,自己走向趨同華人,形成共同對抗既力量。 最終就變左孫中山呢類咁大中華膠既人,上到位,更加速粵文化既消耗。

我覺同樣既情形,喺元朝都出現過。變左喺明朝早期,中華成功果陣,加速壓迫粵人,唯有走向粵化。
係,我覺得五四運動後,係加強左北京官話,對方塊字既壟斷性。甚至漢藏語係底下,成個官話分支影響力,都因為五四而大增。
咁係語言學上係可惜既
但係政治上都係一個需要發生既事
佢潛咗水
佢哋以為日本保存咗中華文化
喺印度人眼中,日本保存嘅係印度文化
你政治不正確
印度一樣有類似滿洲入主中原變成中國人呢種觀點
嗰陣嘅阿拉伯文明仲勁過歐洲
鄭和嗰隻係洗頭艇,四圍夾人返北京,再屈你係海盜
Coedès只係比較印度同華夏文化嘅傳播方式,指出華夏文化傳播局限於軍事征服,令佢傳播範圍遠不如印度文化。

同你嘅觀點似乎有段距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞