法國學者:中華文化靠征服和吞併來前進,從不平等對待他人

337 回覆
272 Like 15 Dislike
人哋咪講咗印度喺東南亞嘅文化傳播相對和平好多
莫講話印支半島, 中國自己文化都受印度影響唔少
文化傳播4隻字唔識睇?
我相信絕大部份終国人係分唔清唐服同漢服同和服
以前因為呢個原因反日嗰陣將女仔漢服錯認係和服鬧過笑話
我地都唔識分因為學校根本唔會教
我怕你出街問人古裝啲人會答左你滿狗服同滿狗辮子頭
禪宗通常會視作中國化嘅佛教
冇記錯最主要佢重視現世價值
詳細唔太記得,啲知識已經交返哂俾圖書館
.支持下
人緊係受美好嘅嘢吸引
西方帝國主義咪仲橫蠻
佢講咗好多理據去支撐
古代有邊個唔係
但好偏頗
張騫出使西域漢朝已經有
唐宋時代都有唔少和親政策
根本唔需要靠武力
當係地平論啲friend 就得
漢文化根本就係萎縮文化
漢文化要注入遊牧民族嘅精神先可以強大
內涵同層次都唔係同一個tier
係㗎,但正如之前提到,係大陸同KMT嘅官修歷史否認武力擴張,即係中外學界而家都有好多學者漢學家人類學家佐證同研究,亦有好多資訊可予以運用,但就係唔嘗試展現全面理據,一味放大大中華歷代重和平果面,其實除了個別皇帝班子漢文帝呀(黃老之治)同兩宋(其實唔夠人抽,焗住用歲幣同互市貿易侵蝕游牧民族,另類古代一帶一路)之類,基本成個大中華歷史咪就係朝貢體系華夷之辨囉~兜口兜面講得好清楚啦~真係唔明仲可以點講係愛和平,至多係兩宋話要強調文治,其實宋徽宗聯金滅遼自己都想反口啦~又係唔夠人打想執死雞「收復河山」咁人哋女真都講咗「自為之」,自己打到嘅咪俾你囉,點知你連就嚟亡國嘅遼都唔夠抽,仲想反口偷雞起人尾注,自己攞嚟……
結論:重和平……兩千幾年信史都唔知有無二百五十年……(即係十分一都唔知有無)
呢個唔反對
但係唔需要連到去國際規矩咁講
只係強調返冇平定只有侵略就可以了
佛教係印度化一個重要嘅環節,但好明顯你對其他環節缺乏認識,需要多了解
無錯,儒家文化嘅五倫就係要以壓倒性嘅手段去管治,從來不會考慮公平和公義。

不是某地方嘅人係錯,而係背後嘅文化,某國人去到西方國家成長也會有西方人唱思維。
好多人當真㗎
燒香,燒衣,唱大戲都係
都講咗好耐,只係華文世界當睇唔到
用紅色大字果然夠晒搶眼

Coedès 係講緊印度同東南亞之間嘅關係比較平等和平,而且係相對中華而言。所以你搜索枯腸要搵印度出兵東南亞嘅例子,就有啲枉作小人。

而印度次大陸當然發生過好多戰爭,但同Coedès 講嘅又有乜關係?

至於曼陀羅秩序當然唔代表冇發生過戰爭。多謝你補充咗咁多資料,不過呢啲路人皆知嘅常識又代表啲乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞