法國學者:中華文化靠征服和吞併來前進,從不平等對待他人

337 回覆
272 Like 15 Dislike
好懷念ching你舊登嘅post
基本成篇文都九唔答八,但你唔和應踏下支那就會俾人屌。

所謂嘅印度文化輸出,只係宗教文化,彿教(泰國四面佛之類),而中國都係佛教輸入國。龍門石窟/少林寺之類一大堆。

即係亞洲文明就係佛教有好撚大關係,完

只可以話佛教嘅傳播好勁,而推論唔到其他出嚟。

乜鳩香料買賣之類現實需要嚟,都有瓷器買賣架。

中國歷朝好多時都有海禁/越南係用漢字/
明朝中期東南亞已經係西班牙嘅殖民地

等同天主教/基督教/伊斯蘭教嘅文化輸出
唔好阻住大中華膠認祖歸宗
又咩粵語係正宗漢語
retroflex consonant係胡語傳入之類嘅on9 theory
舞獅,派利是都係古印度文化
終於有外國人肯句呢句嘢
朱羅王朝的統治者們曾經征服印度半島南部,吞併斯里蘭卡,並佔領了馬爾地夫,甚至還成功地入侵馬來群島的王國...派出艦隊跨海遠征三佛齊,成功攻占了馬來半島,攻克了三佛齊首都巨港,占領了蘇門答臘島和爪哇島的一部分。朱羅王朝成功滅亡了南洋歷史上的首個強權—三佛齊

上面講到嘅係11世紀南印度嘅Chola dynasty因為貿易問題入侵三佛齊,雖然入侵好短暫,但係Chola係三佛齊安插左傀儡政權,並且建立左宗主同附屬國嘅關係

印度與其話同東南亞平等共處,不如話係地理屏障影響,否則好難入侵東南亞,亦都冇辦法維持長期統治

呢種地理屏障嘅影響同樣見於中國好難越過塞北、印度好難越過喜馬拉雅山脈

但咁唔代表印度文化推崇國與國之間平等共處,你睇返印度本土嘅歷史,印度本土唔同國家之間本身就亂過七國,征服同大大少少戰爭係印度次大陸從未停過,印度歷史上強大嘅王朝往往都有十幾個附庸國,呢種附庸同宗主國之間嘅關係可能係因為印度本身各地嘅差異性就好大,所以不得不倚賴本土精英協助管理

你引用曼陀羅體系講印度化國家之間好平等已經係一個極大嘅矛盾,曼荼羅體系講緊嘅就係以王權為中心,要求附近嘅國家立貢臣服,影響力隨着距離而逐漸減弱

因此曼陀羅體系絕對唔係一個講究平等嘅體系,絕大部份時間國王嘅權威都建基於對外族嘅臣服同征服

戰爭係吳哥窟浮雕常見嘅題材,國王通過征服外族嚟到建立自己嘅權威,於是寺廟上面就透過雕刻國王對外征戰以彰顯國王嘅偉大,除此之外,外族嘅人前來朝貢亦都係吳哥寺廟嘅一個主題
踩中國有乜問題??
中國係值得踩

不過係講緊 吹捧印度好on9姐

美國, 歐洲, 日本, 加拿大.......大把國家都先進過印度
好吹唔吹, 走去吹個同中國一樣既第三世界國家

就好似兩個打工仔 係到辯論邊個比較有錢
李嘉誠係旁邊 笑而不語
咁你知唔知道我入面係唔妥新儒家呀文盲
可唔可以講多D,太歲果D神,對應印度邊D神?
其實根本無得揀,尼赫魯佢地根本唔願意俾土邦獨立,海德拉巴想獨立都即刻俾印軍佔領而亡國。
你放低偏見啦,人哋真係學術性 既 article review, 如果你有異議,咪提出相反既 article 囉。
你可唔可以冷靜啲先
古印度係先進過當時嘅歐洲日本好多
佢哋講佛學業報嗰陣日本人仲係未叫有一個統一嘅王朝
咁不如你講吓有咩華夏文化係傳入咗南亞
所以我覺得,其實清朝既存在係降低左對我地粵人既壓迫。而文言,因為冇一個地區係直接日常運用,中斷左中華地區對語言既既絕對壟斷先有粵語生存到今日相對最繁盛既一刻。

如果唔係喺喺侵略性咁強既中華文化底下,粵語失色得更快。
中肯
永不稱霸
自古以來就係佢,佢只係收復返
你指嘅官話係普通話?
普通話這個(this)係讀zhege, 那個(that)先係讀neige喎
明明篇文係講古印度文化對南海一帶嘅影響,點解咁多人拉埋日本嚟講?日本又唔係南海
學到野
Coedès 重點係,如果唔係軍事佔領逼人跟自己,呢種文化喺東南亞根本一啲吸引力都冇,冇人會接收
重要捧鄭和係咩和平使者
下西洋專殺閩粵人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞