法國學者:中華文化靠征服和吞併來前進,從不平等對待他人

337 回覆
272 Like 15 Dislike
真 中國自古以來都係恐怖主義國家
Kam = 侗族
日本文化同中華文化地理上接近,自然有相通之處。但如果要界定某元素係源自中國,就要多啲証據。

由印度通向東南亞,再沿海路往琉球、日本係一條古老嘅運輸路線,中國同日本一樣係呢條路線上嘅接收者。
咁日本吸收古中國文化呢方面,中日兩邊都好多史料支持既
樓主會話漢文唔計、禪宗唔計、心學唔計、建築唔計、茶道唔計,師兄可以收皮喇。
唔通我真心咗都預咗係連登討論歷史啲人會將支共拉埋同古中國一齊計
佛教固然係印度化當中重要環節。但印度化係遠不止於宗教層面。
唔知同苗瑤有冇關係
睇完blog文唔覺得有貶低任何人,只係參考The indianized states of southeast asia 介紹歷史知識。

反而成日笑人飲恒河水嗰啲算唔算踩低人?
大部份東南亞地區(除咗越南)都係受印度文化影響較深,以前有巴打開post講泰國歷史,當中好多開國神話傳說都係借鑑印度神話故事,而且好多東南亞語言其實係由梵文演變而來
如果話中國吸收古印度同古波斯文化,又點睇?
搵匀個post都冇講過禪宗、心學、茶道......

師兄你可能覆錯post?
可能啦,一味避重就輕預設立場既討論,討論黎都係浪費時間。
番禺,殖民者叫廣州,好長時間都係半漢半越,係殖民者喺南中國海嘅最重要控制點。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞