有冇mensa門薩會員?

314 回覆
3 Like 117 Dislike
呢啲online test咁執著做咩
Online offline形式都差唔多,想做咪做囉,人人目的都唔一樣,有咩分執唔執着
既然呢個po有Mensa 會員,又有咁多有志加入者,有冇人可以討論一下量子物理學嘅雙縫實驗?呢排好似好多YouTuber 出片講:

https://youtu.be/h75DGO3GrF4

呢條片比較舊(兩年前),不過講得幾清楚…

大家點去理解,點解觀測會影響實驗結果?有超心理學家,甚至認為係意識改變結果,大家覺得有冇可能?個人唔係太相信意識有太大關係…
我都有聽過係按每個地方拉curve 定合格率…

所以香港區成員又有多樣嘢打J 啦,因為好似有統計,香港係全球智商最高地區(無之一)
自推…無人覆就去學術台開po算把啦…
做做吓好攰開始估重有兩分鐘淨 有131
wow big brains
Mensa會員同量子力學有咩關係?
九唔搭八
咁又真係無任何直接關係嘅…

不過我嘅認知係,智商高嘅人(包括細佬),都係鍾意諗呢樣諗嗰樣。尤其係見到任何問題,都會想尋根問底去搵出答案嘅(試過為咗一條網上推理題,放低工作大半日,自己用紙推算個答案)…

我相信人嘅智商唔係100%天生嘅,有唔少部份係因為自小得到鼓勵(諗通問題嘅滿足感),自發訓綀、發展而形成㗎!

愛恩斯坦早期都係用業餘硏究者嘅身份,去研究物理學㗎!佢鍾意用腦嘅人,智商好難會高㗎!
"唔"鍾意用腦嘅人…

我都覺智商高嘅人中意用腦(我智商唔高但都算中意用腦)
但係我對量子力學真係冇研究,建議巴打轉戰學術台
樓主想補充一樣野
就係嗰份norway mensa test唔係智商測試
好多巴打絲打好似誤會咗以為個result=IQ
但係呢個result我個人覺得淨係可以當作考mensa嘅一個衡量準則
同IQ冇關係der
考完通常幾耐先知結果?
1個月
thx,啱啱考完
唔知有冇機會
加油啦師兄
有無岩岩14號考完既朋友
8 weeks 先有結果
香港原來要等咁耐見台灣果邊好似考完三日就知結果
應該差唔多架啦 都係1個月多啲左右
好心急le
對三十幾條mc要成個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞