有冇mensa門薩會員?

314 回覆
3 Like 117 Dislike
唔清楚我聽有人話根據年齡有唔同standard但我自己有保留
到時個考場十幾歲到中老年嘅考生都有,都係同一份paper,至於之後有冇adjustment就唔知啦
thx
肯定做大左就濫收人搵錢 又搞活動又盛
霍金都講過垃圾先用IQ打飛機
垃圾會
打飛機Test
無睇說明做完125

同問

如果IQ高,咁應該邏輯推論能力強?咁理科/寫議論文個方面可能會好啲???
數理邏輯同文字邏輯兩樣嘢。所以好多數理天才但文字係白痴講嘢1999
啱啱試做呢份有142係咪應該去報嚟試下入
想伸手問下香港嘅試有無話幾時有得報 同埋有無啲咩奇怪culture想入去識下人
唔好期望咁大
U入面仲多叻人,仲可以交心
其實有無諗過個online test就係設計到比你感覺你好近/過佢門檻然後引你比錢報名邊有咁多人咁高iq呀
咁又唔係咁講
香港人高IQ真係唔出奇
同埋135只係top 2%
Top 2 percent 香港照乘都有十幾萬人 得啖笑
我自己都你嘅諗法一樣 冇諗過要入去打飛機定點 純粹想識下啲所謂叻人 我自己都係三大仔 但係身邊其實冇乜諗嘢有深度或者追求緊精神層面嘅人 所以先想試下join mensa(冇諗過比咁多連登仔插)
我都唔知入面啲culture會唔會好奇怪 但係試下先lo 我test嘅時候覺得個chairman同secretary講野都有文有路 印象幾好 淨係答到你咁多啦
可以retake一次
你真正pass左個test
寫文要求組織力,智商160但係adhd而且冇訓練過組織力的話,真係會寫到1999
啱啱凌晨1點幾出咗result啦我fail咗
有啲唔開心 但6個月後再嚟多次!
分享一下做嘅時候嘅心情啦 一開始係做得好快好順嘅 大概十幾秒完成一題 但係做到大約20題過後就會出現較複雜題型 解題唔難但係需時多咗
成分野我個人覺得係有3-5題(記不清楚)特別難 (norway mensa test冇出現嘅題型) 用同其他題目一樣解法唔得 嗰啲圖形嘅元素都好複雜
我記得我淨係解到1-2題咁
坊間有傳聞話correctness75%+係及格,應該係錯嘅!我大約估計都要85%+
小小失望啦~但係都有信心retake嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞