有冇mensa門薩會員?

314 回覆
3 Like 117 Dislike
唉唔知呀換個心態認真啲考lo 網上面真係冇咩resource比你練習 可能我會留意下外國嗰啲puzzle 鍛煉下邏輯思維
唔係呢種ahh hkmensa淨係考無文字圖形推理 我話特別難個幾題就好似你喺norway mensa test做嗰啲圖形題嘅plus版
每份卷都有分高下嘅難題 淨係靠睇past paper我相信有幫助嘅 但tbh個人本來嘅邏輯、多角度思考更加重要
okk thanks for sharing ah
入面嗰啲圖形推理係好似嘅!其他數學題等等就可以skip咗佢啦
我淨係做咗norway mensa test,result 133
其他都冇做過亦冇留意
你有冇諗住幾月考 我諗住10月再重考(最後一次機會啦)
如果你入咗記得話我聽呀
會有唔同卷!時間、題數、選擇數都唔同!
我係30分鐘36題 已知8個圖形推理第9個 答案8選一(時間勉強夠做完+check1次)
我聽其他同學講就45分鐘45題 已知3個圖形推理第4個 答案6選一
所以應該每個time slot嘅卷都唔一樣
以前做過, 135 定 137
主要想擴大社交圈子
試下識唔識到知己(我幻想中嘅mensa)
勁呀
會呀
學歷高永遠唔等於智商
可能人地讀書叻 社交叻 表現上風風光光
但係我哋思考叻或者其他內在方面嘅叻 都係叻嘅一種呀 唔洗同人比較嘅!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞