有冇mensa門薩會員?

314 回覆
3 Like 117 Dislike
結果8月14申請入會既 超過3個月都未收到結果
第一個IQ TEST咪就係睇下有冇傻仔會咁ON9 入呢D垃圾會
諗住1月去re-test 有冇人都係1月去考?
唔知幾時有得報 而家個表最新都仲係11月20號個試
我估12月中-尾會有掛 不過都預咗1月去 一出reservation time就9衝去book
好心fail咗一次就無謂獻醜再考,你智力唔夠就係唔夠,有啲嘢冇得勉強呀ching
呢啲野有得操既
我覺得實際智力唔洗好高
我自己玩開傳統棋
想試吓自己拆解pattern recognition 既方法啱唔啱
呢個test都係幾好既測試呀

利申 唔係樓主 8月中考 而家都未有result
呢啲for fun嘢都操卷真心無癮,我去考之前特登乜都冇操,就係想感受下自己天生嘅IQ,死操爛操仲要retake先入到唔會覺得好可悲咩?
btw聽講今年支莊做野慢,你預等多一兩個月
本身話三個月有result
推遲到半年先出 又真係幾慢吓喎

同埋又收咗人錢 延遲又乜通知都冇 其實有冇問題架
有時其實唔係特登話操唔操

幾年前大陸有個叫最強大腦既綜藝節目
其中有一集係搵一堆智商最高既參賽者試吓學棋一個月
結果都係達唔到一般人學一兩年既水準
引證呢啲玩pattern recognition既野經驗因素係超過智力好多

而偏偏mensa用黎做入會test既raven's matrix
個pattern結構仲要簡單過學棋好多
因為佢要儘可能消除文化語言教育因素
變咗佢實際可以用既pattern真係來來去去得 加減法 斜線相連 同埋移動圖案
呢啲真係中意睇吓youtube啲puzzle channel都會感受到 都唔係話緊特登認真去操
而會考得呢啲野既人 又好可能中意解吓謎

所以真係同智商相關既位應該唔係好多,反而可以認證你係個合格有水準既puzzle solver
佢唔係話2 weeks 有result 咩
SOR 係8 weeks
總之8月14嗰轉就face to face話2-3個月有result
而家冇通知之下延期到唔知幾時啦
樓主最尾入唔入到?
第一次test入唔到呀 1月time schedule未出
congrat師兄想知有咩活動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞