有冇mensa門薩會員?

314 回覆
3 Like 117 Dislike
個人覺得你講嘅會計劃、記律、自制能力等等都係後天習慣,而iq係先天性嘅,冇咩可比性
可能你需要嘅係一個值得你去自律、計劃嘅人,伯樂尋千里馬,總有一日你可能會遇著某個人or有啲sudden enlightenment
(利申我自己係中學老師+sudden enlightenment改變咗好多 所以我feel你呀)
我啱啱入咗你嗰id望咗一圈
我覺得諗嘢嘅時候,最重要係唔好immerse咗係一個既定嘅atmosphere入面,千其唔好限制自己喺一個思考框框入面
例如好多連登仔話mensa垃圾呃錢,咁mensa真係廢咩,可能只係mensa目標受眾唔係佢地,所以先會有咁嘅諗法
其他問題亦然,唔好聽太多其他人嘅成見,好多問題都可以以自己嘅睇法為先,其他人嘅睇法為次,好多時候就會有另一種perspective啦
(個人意見 可當廢話)
解答埋你
我4月test咗 online嘅norway mensa test同其他mensa test嘅圖形推理題 同hk mensa test都六七成相似(我僅憑我考過一次仲要肥埋嘅淺薄經驗講啦)
correlation嘅話就我自己覺得真係高嘅!
我自己反正result133都fail咗 唔知其他人點我估計130+ secure啲
我都係最後冇心機做就skip咗幾題
131都叻叻ah 我見我身邊人做平均都係120+左右
係燒腦嘅但幾爽(可能生活上冇乜燒腦野)
除左交會費 有張卡仔同個 forum外有咩特別?
一班自以為好叻嘅人,又覺得自己叻過其他人嘅人。
比你真係叻仔都唔會鍾意同呢 d 人相處。
都有搞活動ge
應該唔會嘅 我自己係幾題唔識 幾題唔sure 加加埋埋都起碼超過6題 再加上其他答案未必啱
我認我自己表現一般其實我自己都知入會嘅機會唔大,最多50%,實際情況係點都冇人知啦......
我覺得有熱誠係所有成功嘅必需
而IQ唔係

你話無咩可比性
都真 因為IQ其實無咩意義點可以同熱誠比
做左,132🤷‍♂️
我指嘅冇可比性係想講兩樣野唔同 都一樣重要
唔需要捨此取彼 而唔係話iq最高
sor for 1999
認真發覺佢個垃圾網頭十幾條係普通人都做到,我是但做咗廿題唔知有冇都寫我120iq
利申:智障
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞