【Exchange歐遊】克羅地亞 意大利篇 (遊記+資訊+你問我答) 4

1001 回覆
34 Like 4 Dislike
我返到hk見到高樓大廈果下唔知點解好感動

好驚出arrival hall個下喊
真係去旅行去到好攰了
見曬d識既人應該會衝上去攬返陣

其實去旅行去到攰真係好奢侈 我地今生都唔知有幾多機會咁樣

D frd上年去完exchange返香港係同我地講話
我邊度都唔想再去
可以既話我想將呢半年cut開幾次去
一次過半年真係好攰 去到唔想去 有時會覺得係宿訓覺好開心

本來以為本年內唔想再去旅行,點知香港呢個地方留得耐又令人想走,七月返到去一個月後買左十月機票去日本

係囉 而家都好想再去歐洲

其實已經預左7月尾過過macau
同買左8月尾機票去短trip lu

哇去邊

韓國
唉又自爆
Btw同屋企去 好彩唔洗我比
話說我睇你網到個budget文
70k係剩係120日歐遊?
你total去左幾耐
仲有有無overall幾錢
【遊記】DAY 18 Dubrovnik, Croatia 克羅地亞 杜布羅夫尼克 —— 黎到一定要上去行一行既古城牆!!(上)—— 搬屋 + 美食 Otto Taverna

早上,首先我地執好行裝,拎定錢準備上去屋主間屋磅水,之後就搬去住新Apartment 點知…佢唔係屋企,只有佢媽媽係屋。

一個超級好客既屋主啊媽
佢媽媽比較老,亦完全唔識英文,我地一句英文、佢一句克羅地亞文,雞同鴨講 結果我地要手語同寫字(數字)溝通
得出既結論係,佢個仔出左去,應該過一排先返黎,唔知佢想講二十分鐘定兩個鐘定乜 我地想隊D錢比佢呀媽就走,但佢呀媽就唔敢,於是想我地等下,仲邀請埋我地入屋 於是就無啦啦深入當地人既屋企

我地去左佢既露台度坐,佢媽媽非常好客,一黎就問我地想飲咩,我地話水,之後佢拎左支酒出黎 仲要係支好似放左好耐既酒 感覺好似好勁咁 不了 一見到就好驚訝地揮曬手話nonono 但發覺全世界既啊婆都係一樣,你越話唔洗,啊婆就越鐘意隊比你,驚渴親你,克羅地亞既呀婆亦唔例外 我地fing曬手話 nonono,佢就去拎杯,狂: 由於我地空肚,又見D酒好似好勁咁,就當然唔敢飲,但佢都好堅持要比D正野我地試

香港既呀婆鐘意逼人飲水/茶,外國既呀婆就鐘意逼人飲酒 之後佢就倒左D比我地 仲放支野係度比我地添飲 最後有無飲過,我都唔記得

望個樽面,唔知同Dalmatia有無關,一search就彈左Croatian Wine出黎,可能係當地既特色酒,所以佢力推比我地

坐多陣後,因為唔想浪費時間,但我地又好肚餓(已經搵定左一間餐廳,係正下面),於是我地就同個婆婆示意,我地要食野,會放曬D行李係度(比D信心佢),食完再返黎找數 於是,我地就落去食飯

美食 Taverna Otto
今次呢間叫Taverna Otto 既餐廳又係正野黎
佢全Dubrovnik排名第15,位置並唔係古城入面,叫做係近車站果頭,果時揀呢間去係因為佢近我地住既位置,夠方便。

佢可以坐出面或者入面,我地當然揀有冷氣又唔會被蚊針既室內啦
(室外=吸曬外國人D二手煙
以下既相將會好劣 餓到傻左。

個廁所牌幾得意

成個室內位得我地 好似包左場咁 環境好舒服,但真係超餓
首先,我地叫左個ribs (影到好災難)

極!好!味! 對於極餓既我地黎講,簡直係地獄一野被扯左上天堂 仲有d薯角 仲有果個醬!果個醬!記得好好味!(已經唔記得咩味
詞窮了
另一個我地叫左pasta,係羊肉醬味既闊麵

又係好濃味 同埋好特別,未食過羊肉醬

實際上既味,我已經唔係好記得,但記得果時我地講,呢間餐慶絕對可以列入半年內既試過既頭五位

食完滿足既一餐後,我地就上返去,屋主已經返左黎 於是我地拎返D野,磅水同道別,佢有問點解咁早走,可能因為佢兩個真係幾nice同好人,我地並無講到因為間野,話因為我地轉左plan 而佢又真係照收兩晚 之後我地就出發搬去古城了

今日既古城景——湛湛藍空、雲淡風輕,同琴日既氣息差太遠了

城牆正面

今日天氣

首先,搵左新屋先

係城入面既中高層,都花左D時間搵,上到頂又落返去
因為只有號碼,無好明顯既標記。

搞左一陣,終於成功check in 放低曬野就衝出去玩
行城牆

真係去旅行去到好攰了

我邊度都唔想再去

本來以為本年內唔想再去旅行,點知香港呢個地方留得耐又令人想走,七月返到去一個月後買左十月機票去日本

係囉 而家都好想再去歐洲

其實已經預左7月尾過過macau
同買左8月尾機票去短trip lu

哇去邊

韓國
唉又自爆
Btw同屋企去 好彩唔洗我比

唔爭在
正啦 好羨慕有得唔洗理錢地去
你total去左幾耐

係啊,我都唔exactly記得去左幾多日旅行,100日以上就一定有,大概咁上下既數,數過一次但唔記得左

我由1月第二個星期飛,去到7月中返香港,歐遊錢7萬左右,其餘生活費未計學費就6萬幾左右(唔排除有d唔小心撥左入旅費果7萬度 ),但我成個exchange既錢未check/計返齊,大概係呢個數
你total去左幾耐

係啊,我都唔exactly記得去左幾多日旅行,100日以上就一定有,大概咁上下既數,數過一次但唔記得左

我由1月第二個星期飛,去到7月中返香港,歐遊錢7萬左右,其餘生活費未計學費就6萬幾左右(唔排除有d唔小心撥左入旅費果7萬度 ),但我成個exchange既錢未check/計返齊,大概係呢個數

我剩係第一個trip 20日就fing左15000左右 嚴重outbud 所以之後旅行理財得嚴謹好多

真係去旅行去到好攰了

我邊度都唔想再去

其實我都有呢種感覺
係宿煲下劇毒下頹下過一日都係一種生活黎
後日一個人搭火車去巴黎
有單反同電腦
放袋咩住定放gip好
2樣都驚比人搶
搭uber/巴士會唔會安全過地鐵

電腦
我exchange前後拉gip時就放gip既,我個gip比較爛同7 唔似有貴重野咁
原理上就袋跟身d既,
但日頭應該會唔搶,加上佢拉住gip都跑唔遠

地鐵就因為多人所以易中扒手,扒手黎講佢就易中d,但始終公共交通工具點都安全過uber,因為uber唔安全起黎可以車走你去老lup,但應該唔會既

有fd見到係地鐵站有人差d比人搶左袋
所以好驚
又驚比人搶野 搭uber又驚比人車左唔知去邊

其實巴黎冇講到咁危險

我都覺 希臘恐怖好多

咁驚 我要單機玩希臘

我6月尾去

如果唔係要同中同睇coldplay架話我都諗住6月尾去

我係返屋企 終於食到一啖白飯最滾動

好想知返到香港我最感動會係乜
我覺得我做每一樣野都會覺得好感動 屋企有穩定水壓同熱水真係

熱水 呢個真 同埋我發現歐洲好多地方都好小冷氣 今日考試我個場熱到仆街

沖完涼訓落自己張床果下

我返到黎成世人第一次聞到自己屋企陣味(唔係一陣除,係人人屋企都有陣各自己味果種味)

呢種味我去完長旅行都會聞到

真係去旅行去到好攰了

我日頭落機,降落緊見到城市景,眼濕濕

大家都好掛住香港

我已經玩到好想返香港

我有中同已經番左香港
見到佢食燒賣魚蛋
嗚啊

照你個期黎睇
我早你幾日返香港
好掛住香港呀屌

早你半個月
已經玩到好想返歸 洗左好多錢

我表示下定決心番黎番多d工草定錢grad trip玩餐勁

正,我final year exchange,所以=gradtrip 無得再黎多劑

咁草錢再同男朋友去啦
好想響d屋頂度跑

真係去旅行去到好攰了

我邊度都唔想再去

其實我都有呢種感覺
係宿煲下劇毒下頹下過一日都係一種生活黎

係!我成個廢青咁攤足全日 唔知點解d日子勁快過,好快又要出發
好想響d屋頂度跑

想像左忍者既畫面出黎

沖完涼訓落自己張床果下

我返到黎成世人第一次聞到自己屋企陣味(唔係一陣除,係人人屋企都有陣各自己味果種味)

我之前最長剩係去過兩星期左右,未試過,試到果下覺得超神奇

我有中同已經番左香港
見到佢食燒賣魚蛋
嗚啊

照你個期黎睇
我早你幾日返香港
好掛住香港呀屌

早你半個月
已經玩到好想返歸 洗左好多錢

我表示下定決心番黎番多d工草定錢grad trip玩餐勁

正,我final year exchange,所以=gradtrip 無得再黎多劑

咁草錢再同男朋友去啦

可惜無假 所以grad trip真係要玩盡
銀聯卡係咪好多地方都唔收
老母話唔洗手續費叫我帶
結果到而家都仲係用唔到

歐洲有d碌卡要pin 但香港根本無呢樣野
銀聯剩係禁過錢 有手續費

妖,信用咭都係,入落機叫我打pin,心諗,pin乜9

咁要出渣打
入0000
銀聯卡係咪好多地方都唔收
老母話唔洗手續費叫我帶
結果到而家都仲係用唔到

歐洲有d碌卡要pin 但香港根本無呢樣野
銀聯剩係禁過錢 有手續費

妖,信用咭都係,入落機叫我打pin,心諗,pin乜9

咁要出渣打
入0000

我果張bea有時0000得,有時又唔得,次次撞都好驚撞到被lock card
有冇人而家係amsterdam ,或者過兩日係柏林

過兩日柏林走

我4號到柏林

5號朝飛
Btw星期日真係乜7都唔開

聽晚可以食個dinner wor
巴打用咩相機?

沖完涼訓落自己張床果下

我之前最長剩係去過兩星期左右,未試過,試到果下覺得超神奇

2個星期都覺得好長
離開左屋企差唔多半終於就快番屋企
巴打用咩相機?

canon500D ja
你total去左幾耐

我開左個excel日日計住
Total旅行應該around 90日 係講緊唔係exchange個國家
講緊高過550好多
Btw 13萬

電腦
我exchange前後拉gip時就放gip既,我個gip比較爛同7 唔似有貴重野咁
原理上就袋跟身d既,
但日頭應該會唔搶,加上佢拉住gip都跑唔遠

地鐵就因為多人所以易中扒手,扒手黎講佢就易中d,但始終公共交通工具點都安全過uber,因為uber唔安全起黎可以車走你去老lup,但應該唔會既

有fd見到係地鐵站有人差d比人搶左袋
所以好驚
又驚比人搶野 搭uber又驚比人車左唔知去邊

其實巴黎冇講到咁危險

我都覺 希臘恐怖好多

咁驚 我要單機玩希臘

我6月尾去

如果唔係要同中同睇coldplay架話我都諗住6月尾去

原本想去campnou睇波
但買完機票個d先記得應該去睇下波 咁就miss左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞