【Exchange歐遊】克羅地亞 意大利篇 (遊記+資訊+你問我答) 4

1001 回覆
34 Like 4 Dislike
樓主我想問德國最主要交通係唔係搭DB?
我想由法蘭克福去科隆,DB又要我打哂時間幾時上車咁但我六點半先落機,打算直接就去科隆火車站。我怕book完個時間等太耐或者趕唔切

miss左tim
火車就快d,但唔平,巴士就可能平d但慢,可以比較下再決定
但見火車1粒鐘搞掂又唔錯

我就會寧願等耐d,例如食個lunch/dinner先出發都好,因為d落機時間呀入境果d都話唔埋,我會預留起碼2粒鐘走盞 太趕就唔好,如果book non-flex既票趕唔到就作廢

依家book定先係唔係一定平過到時買?

唔一定,我買過一次上網買貴過去到禁機,不過係半個鐘既車程,唔算好長
樓主我想問德國最主要交通係唔係搭DB?
我想由法蘭克福去科隆,DB又要我打哂時間幾時上車咁但我六點半先落機,打算直接就去科隆火車站。我怕book完個時間等太耐或者趕唔切

miss左tim
火車就快d,但唔平,巴士就可能平d但慢,可以比較下再決定
但見火車1粒鐘搞掂又唔錯

我就會寧願等耐d,例如食個lunch/dinner先出發都好,因為d落機時間呀入境果d都話唔埋,我會預留起碼2粒鐘走盞 太趕就唔好,如果book non-flex既票趕唔到就作廢

依家book定先係唔係一定平過到時買?

唔一定,我買過一次上網買貴過去到禁機,不過係半個鐘既車程,唔算好長

果次係因為我上網買唔到non flex,non flex 10eu 都唔洗,flex 20eu
想問下8月中會到波蘭(首站)、捷克、意大利、瑞士、法國(尾站)應該點plan好?total 38日到

頂,又miss左,我眼殘

波蘭 (應該陸路)去捷克,因為佢地同其他你想去既國家比較遠
所以要飛去意大利羅馬,玩上去北部,去瑞士,再由西瑞用陸路過法國,或者飛機飛巴黎
都幾多時間 可以玩足意大利(急既話,玩埋南部都得)、瑞士、法國
【BACKPACK攻略】行李篇——必備、不必帶既裝備 (上)

Plan曬所有路線、住宿後,臨出發之前不少得要做既當然係執行李啦!問題黎啦,背囊定拉篋好?要帶幾大個背囊?有咩要帶?有咩可以唔帶?玩個半月行李都唔夠5KG既我希望呢篇幫到大家。

首先,我去旅行一次比一次帶更少野,因為一路去一路覺得去得舒服重要過所有野(包括靚),同埋會發現好多野帶黎都多餘。去到最後幾個trip,我只係用一個Doughnut既返學背囊(下圖)、5KG 都無,就裝曬所有野出發去個幾月旅行喇!所以成日好疑惑點解D人去揹半個人咁大既背囊。

順帶一提,唔好用呢個去旅行,因為雖然佢好睇,但佢無護脊,建議用其他有護脊系列,例如Urban、Woodland,佢地唔太細又唔太大。

拉篋 VS 背囊?

歐遊黎講,我會用背囊。原因講到聽朝都未講完,例如:

- 內陸機handcarry慳唔少行李費,有D巴士直頭你用到巴士行李倉都要收你幾歐
- 歐洲古城磚地凹凸不平,拉篋加倍吃力。
- 落雨拉篋麻煩都算,落雪既真係等於要用手搬篋、抱篋,想像下都覺得好攰。
- 歐洲唔少住宿特別係apartment、airbnb都無𨋢搭,孭背囊行上行落點都好過搬。
- 搭車搭火車可以安心攬住行李,帶篋你要看實佢。
- 歐洲細既火車站、好多地鐵站都無電梯或者𨋢,有都未必方便,通常要兜曬路先到𨋢口,所以上落都唔交便。
- 個人去歐洲唔似去日本,除左磁石都無咩要買,一對鞋走天下,唔洗用到篋。

咩人唔適合用背囊?

- 腰背長期有傷患、一揹重野就痛既人,長期負重呢D活動真係唔建議你做,就算揹都一定要揀個護脊既,感覺會差好遠

- 去歐洲打算行Fashion show,要換N套衫、幾對鞋既人。算啦,你帶篋啦。
- 打算去到瘋狂購物、掃貨既人

帶幾大個背囊?

呢part比較廢話,因人而異,但主要考慮以下呢幾點:

- 季節 + 你會唔會洗衫:
冬天去一般要大D,因為衫可能厚D佔多D位,又頸巾、手套果D,當然冬天唔出汗所以一件頂耐d唔洗都得,可以帶少幾件,咁可以唔洗特登要大好多既袋;
夏天衫薄,但換既頻率高D,勤力洗既帶少D衫,背囊就唔洗咁大,懶得洗要帶多D既就預大D。

- 多唔多大件器材:
有相機呀、幾支鏡既就帶大D,當然都可以掛頸既

- 會唔會玩露營:
無行開山、Camping既習慣,但見呢D人多數好多裝備,就要大d。
【BACKPACK攻略】行李篇——必備、不必帶既裝備 (下)

有咩必帶?

兩季必帶

- 護照 證件:身份證、學生證
- 錢 / 銀行咭 / 信用咭
- 底衫褲:下身呢D咁少布既野其實佔位有限,帶3-5條都得,bra比較佔位,帶一個替換,變態講句:可以一個著幾日。
- 底衫冬天我只會帶一件替換,夏天吊帶底衫就兩件。
- 薄睡衣一套(我唔帶替換,唔會日日洗,如有需要出門口前洗,晚上返黎就乾、著得)
- 一套出街衫替換(我唔介意張張相一樣衫)
- 一條薄連身裙最方便、或者著半截中長裙,剩係換上身衫
- 鬆身d既衫褲可以唔洗洗得咁密
- 襪:冬天我著Merino羊毛襪,佢既技術係可以比你5日唔洗,著一對、帶一對。夏天我成日著涼鞋出去,有需要就帶兩對薄襪,洗都快乾。
- 相機 + SD card、手機
- 以上既充電器(有需要帶埋尿袋)、USB線
- 上到網既 SIM card
- 萬能轉插,越多USB hub 越好
- 耳機 :最主要用黎聽歌mute左飛機或者巴士喊B既聲。
- 拖鞋 :防水、輕(夏天12蚊店好多超輕)、出到街既更好,可以住宿時沖涼出入著,我會著住沖,因為覺得外面浴缸都污糟,游水都可以著。
- 出街用既袋仔:唔洗下下出街都倒曬背囊D野出黎,我會有極細個斜揹袋,冬天直頭唔帶,要既野放係褸既袋就算
- 藥品:頭暈、止痛、清腸丸、舒筋貼。
- 沖涼毛巾:細同薄,可以快乾、唔阻位
- 洗面野:hand carry既話要分裝到100ml一支,你帶幾多支都得,但唔可以多過100ml
- 紙巾一兩包(可以買,但廢時啦又輕又唔佔位)
- 女士:M巾(一、兩塊得啦,要既到時先買都得)
- 指甲鉗
- 梳
- 棉花棒

夏天必帶

- 太陽眼鏡
- 非一般既殘眼
- 蚊怕水
- 防曬 :男女都要,四圍都無瓦遮頭唔似香港,到時膊頭曬到甩曬皮再孭背囊生不如死
- 止痕膏:當蚊怕水無用時…
- 帽:頭頂易曬傷,微雨又用得
- 一對硬皮書封面咁薄既出街涼鞋或拖鞋:輕便、出街唔洗著襪,洗少樣野。
- 泳衣(除非你去非海邊城市)

冬天必帶

- 頸巾、手套,但我會keep住戴係頸、手
- 厚褸:當然著住啦,比多一兩千投資件著一件就夠暖、防雪、防水、防風、著到一世既雪褸,你唔會後悔。仲可以因為夠暖,帶少好多件衫。
(就算落雪,我extra heat tech+面衫+雪褸就夠暖,無雪褸既應該要著5層衫加件普通褸都未夠暖)
- 暖包幾個 (對我黎講)

邊D係成日會帶但其實唔等駛既野?

- 沖涼液、洗頭水、護髮素:如果唔介意用酒店果d ,但有d國家酒店唔提供(唔多既)如果十幾日內都唔會搭飛機,我會去超市買支2in1 Head & Shoulder,係果十幾日用曬佢。
- 訓覺保暖衣物:歐洲既暖氣四圍都有,好正,係室內你只著一層睡衣都唔會凍。
- N支鏡頭:除非你超執著呢方面,我一支廣角鏡+定焦餅鏡就得,影一張就換一次鏡人都癲。
- 腳架:對我黎講太chur,從來唔做,搵D高位墊高佢算。但有d人獨遊會需要既。
- 褲:一條長裙或者褲著住走天下
- N套衫:洗衫吧! 同埋 apartment hotel有洗衣機,好方便。
- 幾個手袋:我有fd會帶幾個手袋,其實好徙位,皮袋仲好重。
- 化妝品:純粹我唔化妝,咁樣帶少好多野。
- 面膜同N支護膚野:係香港都唔用呢D野既我成日FF去旅行會敷住mask 睇電視、寫遊記。太天真了,試過兩次帶完無用過後,就唔再帶。
- 風筒:絕大部份酒店都有,無就自然風乾
- 電腦:唔好玩啦…公幹咩…
- 遮:冬天我直接著防水既大褸,夏天先帶 但我就唔帶既 戴帽算 要先買 無買過
- 飛機頸枕:慢慢會慣左唔洗用都沉睡到
- 遊記:又係想像得太美好既野黎。帶親都無寫,太攰同無時間寫,搭車、搭飛機時打係手機算。

最後就係:

其實唔洗怕帶少左野,果度D人都要生活,所以你要既野,
果度都會有得以正常價買到既!對自己肩背好D喇!
指甲鉗可以hand carry上機
我咩個廢背囊之後都係係膊頭痴返幾日殺龍巴斯d frd 勁撚痛

我帶過平頭個d 無拎出黎 應該scan唔到 好細支
諗住咩個65L backpack 入面放多個Daypack
同埋有冇萬能轉插推介 最多要幾多個?
同埋有冇萬能轉插推介 最好要幾多個?

我帶過平頭個d 無拎出黎 應該scan唔到 好細支

我地剃刀,指甲鉗都有帶開,可能係佢覺得係個人用途所以無理

我用開果個係人地送,BRAUN 最左幾年,去邊都帶,
男朋友果個就我地一買既,好似係牛魔王

基本上 for 1 個人用的話,一個有得插3腳又有usb hub既都夠,因為3腳係叉相機電既火牛用,手機可以用usb叉,都夠用,但兩個會更好,可以差埋尿袋
會有d熱,但應該唔會過負苛

基本上 for 1 個人用的話,一個有得插3腳又有usb hub既都夠,因為3腳係叉相機電既火牛用,手機可以用usb叉,都夠用,但兩個會更好,可以差埋尿袋
會有d熱,但應該唔會過負苛

兩個係指usb hub兩個
有冇巴絲係ghent 可以過嚟陪我吹下水

利申我係巴
布魯塞爾exchange緊 溫書中

去到幾時 我十幾日後會去Brussels玩下 有機會可以撞下

你幾時去?我都係10幾日後

我一直係比利時exchange緊啊 但我完sem大約三日後會飛
22/6 號打後就會玩一個月
其實樓主你知唔知希臘有無方法上番去克羅地亞個頭 琴日溫書悶走去plan左plan發現我kick住左係呢個位
銀聯卡係咪好多地方都唔收
老母話唔洗手續費叫我帶
結果到而家都仲係用唔到
老母話唔洗手續費叫我帶
結果到而家都仲係用唔到

歐洲有d碌卡要pin 但香港根本無呢樣野
銀聯剩係禁過錢 有手續費

利申我係巴

去到幾時 我十幾日後會去Brussels玩下 有機會可以撞下

我一直係比利時exchange緊啊 但我完sem大約三日後會飛

我已經玩到好想返香港
其實樓主你知唔知希臘有無方法上番去克羅地亞個頭 琴日溫書悶走去plan左plan發現我kick住左係呢個位

除左用意大利做中轉站/ 陸路同捱貴機票,應該真係無 我果時被佢搞左兩晚
老母話唔洗手續費叫我帶
結果到而家都仲係用唔到

歐洲有d碌卡要pin 但香港根本無呢樣野
銀聯剩係禁過錢 有手續費

妖,信用咭都係,入落機叫我打pin,心諗,pin乜9
想問下Bad Goisern去Hallstatt方唔方便? Hallstatt D房都幾爆 見個邊好似多D住既選擇

另外就係想問下Zagreb Dubrovnik呢D地方有冇銀聯atm
我google search到佢話15年好似開通咗 但又冇乜聽過有人禁到

唔該晒
想問下Bad Goisern去Hallstatt方唔方便? Hallstatt D房都幾爆 見個邊好似多D住既選擇

另外就係想問下Zagreb Dubrovnik呢D地方有冇銀聯atm
我google search到佢話15年好似開通咗 但又冇乜聽過有人禁到

唔該晒

我無去果頭,但我google見到佢個範圍好大,唔係好肯定巴打講邊個位 ,我會篤果個位,google路線去hallstatt個巴士站,睇下搭幾耐,洗唔洗狂轉車等等。如果講緊 BG車站我見佢要轉程車,搭就最快3x分鐘到都有,都唔係好耐既,雖然我自己就唔係好鐘意係歐洲搭巴士轉車
如果平好多既,感覺都ok,btw 巴打有無睇Obertraun,見佢方便d唔洗轉車

因為我地唔用atm所以無留意 要睇下呢度有無巴打幫到你

唔該晒

我無去果頭,但我google見到佢個範圍好大,唔係好肯定巴打講邊個位 ,我會篤果個位,google路線去hallstatt個巴士站,睇下搭幾耐,洗唔洗狂轉車等等。如果講緊 BG車站我見佢要轉程車,搭就最快3x分鐘到都有,都唔係好耐既,雖然我自己就唔係好鐘意係歐洲搭巴士轉車
如果平好多既,感覺都ok,btw 巴打有無睇Obertraun,見佢方便d唔洗轉車

因為我地唔用atm所以無留意 要睇下呢度有無巴打幫到你

克羅地亞既PBZ銀行可以用銀聯攞錢。我係Zagreb巴士站同Rijeka都攞過錢。你可以上佢個網睇下邊到有佢d ATM。
不過我係Zagreb機場唔見有PBZ既ATM,所以我係用5蚊歐羅搭機場巴士出市區。
btw 歐洲好多Euronet ATM,不過佢地個rate唔係咁靚,所以都係係返Local banks d atm到攞錢好d

利申我係巴

我已經玩到好想返香港

我有中同已經番左香港
見到佢食燒賣魚蛋
嗚啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞