呀媽建議動用全家儲蓄買樓......

909 回覆
161 Like 690 Dislike
樓主買樓都要全家積蓄 咁既經濟條件點移民⋯
建議唔好理你啊媽
分嗰陣根本唔知點分
好煩嘅問題⋯⋯到分個時
5年後 你媽上被捧上神枱 lm
宜加冇人講層樓升定跌,升左都死啦, 到時有人想賣有人唔想賣,又或者有人屌分得唔啱, 到時公屋又冇左,新樓又買唔返, 因為每個都搵唔多,賺又賺得唔夠多,因為分幾份,都係自己買唔到.
呀媽建議動用全家儲蓄買樓......
https://lih.kg/tdfkLeX
#641 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
留名睇幾十年後兄弟姊妹互相殘殺, 親情價值等於零
梗係keep住間公屋再出去買多間 唔係買左等如冇買
業權唯有自己睇住 揾一個人管數
根據大家拎幾多錢出來定百分比 有閒錢加落個poor就再計一次百分比
公屋後生有名嘅至少留一個 2老香左都有人hold住間屋
男人買樓 女人有份住幫手交租
連登仔:理所當然 痴黎住唔使交租?

女人買樓 男人有份住幫手交租
連登仔:未結婚要我幫你供樓?
對你五姨好啲,佢無仔女都有後生陪佢行下玩下
上一代好多女人係咁,唔係貼父母就貼兄弟,對父母臨死仲要講住生女無用
佢有份住就話姐
學其他連登仔話齋
應該父母住公屋 分身家比子女買樓
佢無份住就唔知肯唔肯出錢啦
你估老人院平
公屋一定會留!
唔想咁樣對父母
老人院唔係佢哋要嘅生活
唔係你想送就送到
cheap既都成萬蚊一個月
因為樓豬做大又係仔
好大可能係最後得到層樓嗰個
所以佢心郁囉
樓主最後點?
近日我都遇到同你相類似嘅問題
因為我唔想夾份買樓
有太多問題要處理
同呀媽講過啲
她暫時唔打算全家買樓
自己繼續抽居屋

咁都好d
其實連燈 雖然係鳩噏聖地
但你睇番樓上 有8/9成巴絲打講野都係正常
寧願自己買 自己買唔掂就租 好過比屋企人拖後腿
兩老屌你就屌一兩年 你接咗手就咩一世債
而家都出現相近情況 當然冇你咁嚴重啦
最大問題係一決定左買樓舊錢就用唔到
如果咁好彩抽到公屋居屋都做唔到咩野
仲有錢太大舊責住左緊急情況點搞
同家人一意見分歧就一定傷感情⋯⋯
咩都係假
太多太多變數
我擔保唔到......
迷惘無助
情願活係夢中唔醒
多謝巴絲!
真心相信巴絲經驗
覺得自己諗唔掂
冇退路冇辦法
所以先上來請教
俾大家屌醒都好過做錯決定
後悔一世
我都同你一樣say 咗 no
只係比人屌下 比說話你聽姐 講得幾耐呀
當發噏風
但say咗yes 就冚家剷啦
而家係一個人生規劃嘅重要決定 行錯咗呢步 一世都要幫個垃圾屋企咩債
甚至好似樓上有巴打講 個親戚幫個濕鳩舅父還債 還到人到中年 識唔到男人 又冇錢
乜鳩都冇 成個人生就敗係佢地手上
冚家剷攬炒先係重點⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞