呀媽建議動用全家儲蓄買樓......

909 回覆
161 Like 690 Dislike
儲錢啦巴打
如果家庭和睦都算
我呀媽成日講完啲嘢唔算數 我同我兄弟十幾年冇講過嘢 佢叫我比錢我彩佢有味
仲要講明買咗比我呀哥結婚之後買比我 我心諗叫佢老婆幫我供樓咩 拒絕左之後屌我蠢唔識諗你咁識諗叫啲姨媽姑姐夾份買間比你咪得
無得佢哋肯唔肯喎想買樓一定要交 抽綠表中嘅機會大好多

定係你老母打算買左樓仲留返間公屋

交公屋買居屋再換私樓一直以來都係香港社會令人向上流嘅方法 唔肯咁做又想一步登天 結果要啲仔女幫佢捱
直接買2手居屋就得
使咩抽
佔人工比例高唔高

我最癲見過搵萬五比一萬 讀書時期暑期工仲要去同佢老母做一間公司 所有人工比晒佢老母
真嘅 我一路追都無乜人講bsd
真係好同意 邊有老母會咁諗去挷住啲仔女嘅將來

第時樓主同兄弟姊妹點組織下一代
千其唔好買,除非你結婚後同兩老一齊住,或者想照顧兩老過世。
俾你買到又唔會大好多,有D咩事供唔起就冚家剷。
如果想搬出去,又俾層樓挷住,繼續幫手供又唔係,唔幫手供又不孝

如果兩老長命百歲,最後你只係幫兩老供層樓。
你兄弟姊妹冇乜計較都仲好,如果唔係兩老死左仲麻煩。

不如你計下,你同兄弟姊妹一齊搬出去,間公屋俾曬兩老住,可能平過你地買樓。

如果你全家儲蓄可以full pay買樓或者冇兄弟姊妹,當我冇講過
一個唔肯賣已經玩死所有人

兩老無工作能力 賣樓=坐食山崩

到時一定家變 上硬報紙
似係後生果一代用白單抽
唔洗賣,搵律師搞甩名同交印花稅就得
樓主上面好似有講就算大家都拎身家出嚟都係得好少錢
full pay 應該係天方夜譚
仲有細佬妹
我又夾 出1皮
個印花稅都唔平啦
維持現狀係最好嘅選擇
咁如果你哋是但一個結婚 又冇錢買樓 又唔合資格住公屋 咁點?
是但一個出去租樓 咁就斷供?咁之前啲錢邊個比番佢
到時咪鬥快生仔 邊個生到條賓州仔出黎間屋比邊個
有樓在手第日老左有人理 籌碼嚟
公屋轉私樓
會唔會愈搬愈細
佢本身計埋你老竇已經四個仔女
四仔女都未必分得掂喇 仲想分少少比你
你話你keep住有俾家用就話啫 老人家有仔有女要得個孫女幾多錢 你都識講比得兩年 真係大晒咩
籌乜春碼啫
個個有份比首期有份供既
D錢就預咗個個有份分
你話你本身有層已供完既私樓就話籌碼啫
巴打心水清

樓主父母醒呀,用幾兄弟姊妹嘅錢買層樓,霸住黎住移形換影變相係自己資產,第時百年歸老幾個仔女想分返其實原本屬於自己嘅錢就被兩老抓住春袋,邊個唔聽話就冇得分

冇得輸
太古城多盤抵買呀
聯名物業甩名俾直屬親人係跟舊稅表俾印花稅又冇SSD
而且甩名計印花稅個樓價仲要先除聯名人頭數後再計印花稅

而家樓價唔過兩球嘅舊印花稅係100大元
加多句
十年前夾份買樓就話無得輸啫
今時今日先黎夾份買樓
你估升值空間仲有幾多?
想等幾年後層樓升咗再賣咗佢大家分錢再買樓?
諗得咁美好呀?
都幾撚迫下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞