呀媽建議動用全家儲蓄買樓......

909 回覆
161 Like 690 Dislike
樓主講到咁窮,15%點會肯畀
加左有咩用
佢地無可能比我自己一個霸哂間屋
講真我已經作最壞打算
有機會趕我出去 然後佢地賣左層樓
有良心既話 或者會分返少少比我
真 e d問題好麻煩 多數都係邊個結婚 邊個住 到時就好hi煩 錢又煩住又煩

結婚果個更加唔會嘔到錢出黎 到時就好麻煩

唔洗理老母點諗,最緊要自己點諗

大個仔 無人可以操縱你ge人生
你搞笑?
你比家用咋喎,當層樓你有份?
做咩要分少少比你?
比人趕出去咪自己租/買一層囉
唔係你想點
來緊會抽綠表!唔知老母老豆又肯唔肯交公屋出嚟
同意 兩老留返係公屋 再分錢幫仔女先係最好

租又平 又有空間(等仔女搬走晒之後) 最緊要係幫到下一代向上流

比起全家夾埋買好好多

除非錢多到可以買到一棟村屋(3層買晒)咁就有空間啦
未買樓都咁撚多野煩
宅死晒啲錢第時想拎出嚟周轉就麻煩
咪喇
啲細嘅仔大女大搬到都會搬出去
咪又係夾錢買樓俾佢養老
真係自私 樓主一個月比緊幾錢家用
仲要only俾左2年…
依家仲有得住已經好有良心啦下嘛
你未成年?加左名當然有用,用長命契,你阿爺過世後,
更加係全部歸你。
有良心既話,或者分返少少比佢地

呢招係幾仆街
真係 你話我黑心都咁講 我仲要覺得係老母同啲仔女為層樓而變
斷咗啦
我老母縱到我細佬痴線
冇眼睇
無呀 見到咁多人話開公司買樓想提下大家咁解
幾千蚊
班盲毛識撚咩
一家人都計住 唔好買算
與其擔心咁多

不如巴打快手啲儲定錢等日後用嚟買/租樓啦認真

你而家又唔洗比租又唔洗比家用 已經少好多支出
咪傻豬啦
你睇吓人哋隔離啲老竇老母
帶埋啲仔女去d 售樓處輕鬆寫張支票科水首期
你屋企嗰個就掉轉要你哋幾兄弟姊妹送層樓俾佢兩老

個個家境唔同 不過佢養大你你又有按能力準時交家用
大家都冇拖冇欠啦
仲要何況你哋有全部唔係搵得多
好現實咁講
唔使將自己未來幾十年綁死係佢地身上
仲要而家又唔係冇地方住
你哋幾兄弟姊妹努力啲儲筆錢搬出去得返兩老咪唔迫囉
最多租樓住儲少啲錢
好過第時屎窟痕夾錢買咗層樓望住又冇得分

未來香港冇家底嘅人生活/向上流動只會越嚟越困難
第時後悔就無謂啦
首期有幾多先?
有首期 幾個人供唔難 最緊要過到壓測
不過錢銀方面均真啲好
供到咁上下 賣返個單位分返佢
每人一舊錢 可以再置業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞