呀媽建議動用全家儲蓄買樓......

909 回覆
161 Like 690 Dislike
唔係賣左層樓可以再首置咩?
老母講到唔想哂左個首置位,依家俾其中一個人做業主,其他人夾份供,每月家用多啲當供樓,供到一定時間就將層樓加按拎筆錢再買多層幫第二個上車!講到咁撚易係人都買到樓啦⋯⋯

壓行壓力測試都唔知過唔過到呀屌⋯⋯
咁樣加按豈不是無間地獄......
叫話依家唔好諗到咁遠諗到要分屋呀剩......佢哋冇做業主幫你供隨時唔供都GG啦⋯⋯聽到都扯哂火
完全唔考慮風險都on撚99
家變
屌你個名 笑到仆街
我有個女同事做緊前半段
同屋企人夾份買樓,但層樓寫阿哥名
唔使估都知最後結局會係阿哥結婚趕佢走,明知屋企重男輕女都仲信屋企人
你老母將來緊要定你將來緊要呀?
呢個先係最大問題
花咁大錢買間私樓,同公屋一樣大,為乜呢?
又家用又供樓,仲有自己支出
樓主父母可能唔想幫首期,留返啲錢自己退休慢慢搣。以為而家啲仔女出哂身,終於到自己收成期
你唔好諗啦
你用哂所有積蓄去買樓,touch wood 其中一個有病,你屋企仲有無錢應對?將所有雞蛋放哂喺同一個籃,個籃仲要咁逼,無意思
離島三球已經有300-400呎連天台

不過你成家住都係唔work 架喇
我仲諗係咪我表達能力差
可以full pay又洗乜供呀
又無錢但又要係咁生仔
死都要一齊住呢個觀念已經夠on9
一齊夾錢買樓仲撚on9,如果有個唔生性就奶野
如果其中一個去賭炒股之類,欠債拎左層樓去抵押就好睇喇
咁鐘意住埋一齊,不如買或租果d無房細單位,當佢係房咁用,要食飯行返去有廳既屋到
咁多人,實有一兩個有能力自己供或租一個細單位
阿媽擺明驚佢哋仔大仔世界第時走哂無人理
想綁住佢地
垃圾老母
自己走
佢地唔走哋留係到 又唔係無地方佢哋訓
咪撚愚孝
講錢傷感情
毅進星 $100
我老母係仆街在我細佬細我7年

當層公層最快10年供完
我一畢業21歲,供完31歲
到時我細佬二十中,唔洗供就有層樓

我31歲就要自己重新儲錢去準備居所
呢啲父母對你無益 遲早累死你
唔累死都拖垮你後腳
你襯仲有其他兄弟姊妹係度 做早搬走個個先
你生仔關佢撚事咩
屌最撚憎呢啲咁傳統死要一齊住既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞