呀媽建議動用全家儲蓄買樓......

909 回覆
161 Like 690 Dislike
業權唔落兄弟名啵,有得佢唔走?
唔肯賣咁點
唔係樓主要,係樓主阿媽。但係能力有限既時候呢個都係增值既一個方法滾大舊錢
人地買左成千呎唔會自己住啦
佢寧願同屋企人住番 單位會放租
咁所以只會有
1.入股一齊住 (女友happy,我銀包唔happy,

2.當無事 佢地放租(儲到錢,女友唔happy)

好煩惱 煩惱到佢對我真係好好
否則感情一般我先唔會無啦啦比錢人供樓
分開住咪分開住
佢真係愛你點會要你未結婚就比租
你話你比錢添置下啲日用品,得閒買下餸就話姐
未結婚就幫人供資產點睇都係on9
不過你當比咗個包租婆囉
不如樓主睇下依家既能力買到咩樓先啦
一陣只係買到大西北3,400呎就買黎都冇謂
到時佢老母:一家人唔好計較咁多
咁冇野值得討論啦如果佢阿媽係咁唔值得信賴既話樓主根本po都唔應該開
一早諗到啦⋯⋯
老母諗唔到者

一日未結婚,一日都唔好有錢銀糾紛
佢父親係公屋戶主,母親都唔甩得
要搵個子女出首置名先
後面方法都ok 嘅,不過抽中前飛都唔易
同埋要幾個人擔保先夠做按揭,理論上可以,實際銀行又唔知肯唔肯
到時銀行唔直接講原因,搵其他理由拒絕
咪理你老母
呢度講左咁多頁
你應該知道點做啦
咁真係唔知,要子女名就危險d
認同
大家都辛苦賺錢
我明白血汗錢有血有淚
如果搞到咁大家好傷
其實可能樓主暗啞底知道呢個唔理性既plan對自己最有利(又係仔又最大)
同時係最多負擔又最易畀人屌同最易做磨心,
諗唔到自己應該跪定係企硬所以先上黎問遮
可能佢真係唔明應該點做好架
真係 兩老繼續住公屋 等啲後生去買好過
我想問 咁到時你結左婚/自己組織家庭 你住邊呢?

都係果句啦
孝順ok
但唔好愚孝
有道理,
其實我女朋友對我真係非常之好,
我先有咁既考慮,之前仲諗住幾十萬唔係好多當幫下佢,直至最近屋企人病左要錢開刀我就開始覺得唔可以咁,會搞到一直儲唔到錢

其實層樓因為某d原因係佢父母名買
結埋婚我都唔會點 何況我唔會結

雖然我屋企窮到閪咁
我都係要為下自己儲蓄著想
好矛盾 唉
多謝大家意見🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼
個阿媽一係未睇過樓 一係就想拉晒全家落水滿足自己住私樓
公司買住宅要比bsd
好撚大壓力
好撚煩
你好廢,完
幾兄弟中有人有能力俾到呢個數的話而家就唔洗咁齊人迫埋一間公屋住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞