呀媽建議動用全家儲蓄買樓......

909 回覆
161 Like 690 Dislike
你幾兄弟姊妹啊?
其實唔太make sense,當你兩兄弟既,過幾年兩個都要結婚咁點計? 而且你老豆老母都仲在生,唔一齊住唔通瞓街? 即係是但一個要搬走,留底個個仲要同父母一齊做,係咪傾得掂數先
同退休父母住少不免要負責晒屋內洗費
電視洗衣機壞咗你好唔好意思叫兄弟夾
老母唔肯煮飯你就要負責買一日三餐
到後來付出嘅錢同搬出去嘅兄弟一樣
咁點解我唔住新屋捌甩埋兩老
我都想住九肚山
有冇能力先得架
不過講番轉頭
殺妻殺女果個許金山同老婆都係公司名義持有物業
但佢地係兩公婆同埋係用黎持有多個物業
錢又要夾又要供人地住新私樓 自己同老豆老母住爛鳩公屋講唔撚通喎
如果唔係同屋企人關係差,你都係番屋企啦

間中1,2日上女友度春宵仲好

冇樓冇女
有樓都未必有女
更何況係聯名樓仲邊有女
其實有能力又有荀盤既話買層放租投資升值都幾好。

我覺得依家呢個情況可以樓主阿媽用首置全家俾錢抽新樓。新樓尤其是第一張價單平,可以遲d先開始供,當1年半樓花期,之後放租一年半夠三年過SSD就賣,應該最少都執幾十個唔係好黑仔既話,到時都多d本俾仔女做首期。
明白嘅
聽佢描述佢母親諗法,都以為係有能力買,有option 選擇
不過睇睇下就明其實都幾強人所難
你終於識諗啲嘢
我都諗緊,我係窮就窮架喇
交完租 交埋家用 食粥水就得

人地家底有錢過我十倍以上
仲要買新樓
但一齊住又係好多情侶憧憬既事
諗太多又無得點 人地真係有首期
唔通我住又唔比錢咩

如果買埋都唔住
人地就放租繼續分開住拍拖
成件事好古怪 唔知點
無女咪打飛機囉 都打左咁多年啦
父半退休
母已退休
講黎托咩 到時個撚個反轉豬肚
都唔知一齊買為乜
又係一齊住番
咁應該個個都俾d家用既,新樓就佢地住家用都唔洗俾咩同埋當然呢個係相對上比較好既方法如果一定要買樓既話
一定會世界大戰
你屋企既情況買樓都可能考慮綠表住成世唔會買私樓,咁計法唔係買一個資產,似係買一個負債
畀我就唔去考慮用呢個方法買
你可以反建議,所有錢你出你供,你結婚要肯定同父母住。
同時要你兄弟姊妹答應結婚即刻搬走,免費比佢地住到結婚前。
業權落你父母同你
咁我覺得值得換個綠表價樓翻黎
你媽仲係覺得自己係大家長,成家都會聽佢話

都係個句啦,千祈唔好考驗人性。同兄弟姊妹平時開開心心,飯錢細錢唔計唔等於面對幾百萬都冇所謂

想珍惜兄弟姊妹情就唔應該埋咁大個地雷係入面
人多 可申請擠迫
唔搬走咁點
3兄弟
你都on撚9 樓主要層樓住呀 唔係要炒樓呀天才
冇問題架,主要都係4個仔女供,個重點係三年之後賣樓套現,又可以keep住公屋只係拎個阿媽名出黎,只係要大家一齊住多三年

細數可以唔睇
大數實反面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞