呀媽建議動用全家儲蓄買樓......

909 回覆
161 Like 690 Dislike
大至買唔賣、落邊個名
細到裝修、芝麻綠豆事都要嘈
如果呀媽出首期落佢名
又要煩以後點分
每人供幾多分到幾得
唔知點好
總之最後講一次,同老豆老母兄弟姊妹夾錢買樓一定係伏

聯名=攬炒,全家無晒首置個quota,唔聯名第日一定爭產
一講到錢第日一定會計邊個俾多邊個俾少,邊個供多供少

到兄弟姊妹第日結婚搬走時又拗拎返自己嗰份
或者再仆街d 叫埋另一半入來住,話個單位自己都有份
樓價一跌
怕銀行call loan變銀主盤
全家攬炒攬住死
要試吓問房署申請調遷
梗係啦,加上個女人啲性格,會主動撩交嗌添
買完冇哂應急錢
有咩急事要用錢就頭痕
升咗點做
跌咗點做
有人唔玩點做
有人冇錢供點做
報税點報
落邊個名
有人結婚點做
解決哂以上問題可以嗎?
真係唔好濟, 直接話自己冇錢
一係講好大家夾一樣價錢

一家人冇計呢d廢話只適用於有錢人
可惜我唔係
其實又唔好諗到咁負面,襯你地有行動力
就買樓,改善日後既質素,係好事黎
我唔想買,老母說呀妹同細佬買
就假設講好
反口點算
越反口者出街
到時就會有人彈出嚟話一家人唔好咁計較
第日有人話賣樓咁點
除非肯定成世大家都唔結婚一齊住過世

否則絕對係玩自己 最後隨時搞到親兄弟/姊妹都冇得做
有野就講啦
有邊個可以肯定到
除左首置之外

建議你地抽居屋

唔好去二手市場啦 上面連登仔話咩睇定啲樓價既
得罪講句 呢加不知幾多人入市 唔好理係炒定租定自住 要跌既上年跌左一成樓價啦 買樓如果唔移民係必須 但唔好聯撚晒啲名 你會後悔

至於居屋 你可以研究下點樣一家人易啲抽得中 一間又好 兩間又好 自己參透下
自己追post 啦
睇樓主答咗咁耐都剩係驚樓價跌 失業 銀行call loan
你同你呀媽有冇諗過3兄弟妹嘅將來?
一有人要結婚 d問題即刻出哂黎
一齊住? mortgage 除名? 攞返自己個份?
到時仲煩

希望你係有2個妹啦
嫁出去都好d
不過佢地另一半就慘
個老婆要幫屋企供樓 又唔知分唔分得返
自己買樓做mortgage 老婆個名又借唔得多
有D 兩姊妹4-50歲冇嫁人個D掛
點解要追,你當自己邊位
肯定一世唔結婚
公屋唔會有正常既拆伙程序,得既個個都一開幾啦
唔好諗,99%會因層樓而家變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞