GBA平台 洛克人 (Zero, EXE系列) 回憶討論區

485 回覆
13 Like 2 Dislike
另外 以前有玩exe又有買日版快樂龍既巴打
應該留意過佢地有報導過一個大型公開活動
叫 次世代WHF (World hobby festival)
會場派過好多exe限定野,
最出名應該係
e4既 影像人劍道人雷射人 三合一晶片
e5既雙重領袖晶片,科魯迪融合ecard
e6既double beast晶片
etc

呢個event今年都搞,624/625
個exe網聚又係625,fit到漏

不過DS版就內置左兩張gaia
我係fans會好心痛下
咁啱呢排搵翻exe6既對戰片睇
本來準備開po討論exe,點知search連登有人一早開左 用左成粒鐘追2個po

細個最鐘意4樣野
陀螺,數碼暴龍,四驅車,洛克人exe
前3者日本近年都興返

陀螺,依然兒童向,低技術,pass
暴龍,舊機炒天價,新機定價高,單機向,pass
四驅車,日本5年前興返,技術/銀彈要求比前2者高
我回鍋3年,長期都有打日本官方比賽

最後係洛克人
e2玩起,e5e6開始有比賽
細個有去愉景新城打,平時有去深水埗/又一城網聚
有人買左ecard機幫我地碌卡,又有人賣save
當時都係靠自己爆機再靠自己齊7星/章
但同人對打兩回事,星*編碼晶片太難攞
特別係食地*,搵數學老師交換晶片,換左過千張先抽中1張
打比賽冇*晶片好難砌deck,所以要搵個肥仔買,佢好似收我100蚊,以前黎講好多錢,唯有偷老母

咁最近我搵返e6既野睇
見到有日本人係6月25號係東京搞聚會+比賽
我準備買返部gba sp+屋企果餅發霉e5e6去參加

如果有巴打john我就好了
要搵返童年回憶唔易,小學已經感受下同日本仔打既感覺

日本
巴打好pro

如果你講四驅車
我一般般啦,巴打們有興趣可睇下
https://www.facebook.com/WaiHoMiNI4WDCLUB/

至於exe我就更加唔pro
巴打有假有閒前不仿考慮下 住宿我有方法唔洗錢
原來打漏字

要搵返童年回憶唔易,小學已經好想感受下同日本仔打既感覺
點解次次第一次V3攞S都係得錢

我諗起之前辛辛苦苦咁打科魯迪sp,之後比4000我

科魯迪SP 係用黎拎星星架咋...
btw, 唔係有2萬蚊咩

我秘密2/3仲有d門係開唔到 有冇個網有得睇條件

利申: 講聲唔好意思先 重玩求享受昔日趣味,人大左,Time cost高左,用左金手指,無時間慢慢dup石仔咁玩

打完之後佢啲錢好似唔係固定咁

不過玩得exe/zero嘅人唔係要為生活忙碌就係為學業煩惱,大月時開金手指故無話可說嘅

荒廢學業

sem break者另計

我臨考試仲長駐特攝post
如果你想遇到機兵V3既話,喺地圖行黎行去,keep住shift+f1 save,直到你遇到怪就reload save,save load大法直到你遇到v3為止

用sneak run(忍者衝刺)咪得
你全部V3攞晒S

原來exe3入面sneak run係廢

唔好意思 我無用sneak run
有感用S&L 大法 刷會快好多

我最後都係用你方法
仲要撳埋Space bar
exe5解放任務
爆左boss入裏關先係exe5嘅精華

我太廢
解放任務成日靠save load大法
exe5解放任務
爆左boss入裏關先係exe5嘅精華

我太廢
解放任務成日靠save load大法

裏網果啲太煩,隊友又淨係一tuen抽得5張卡

利申: 講聲唔好意思先 重玩求享受昔日趣味,人大左,Time cost高左,用左金手指,無時間慢慢dup石仔咁玩

不過玩得exe/zero嘅人唔係要為生活忙碌就係為學業煩惱,大月時開金手指故無話可說嘅

荒廢學業

我都係
輕鬆下都好

荒廢學業

我都係
輕鬆下都好

下個月可能要做暑期實習

荒廢學業

我都係
輕鬆下都好

下個月可能要做暑期實習

都好嘅
好過我翻pt過日子

荒廢學業

我都係
輕鬆下都好

下個月可能要暑期實習

都好嘅
好過我翻pt過日子

多數唔請

荒廢學業

我都係
輕鬆下都好

下個月可能要暑期實習

都好嘅
好過我翻pt過日子

多數唔請

interm呢啲點都要見下架啦
加油

荒廢學業

我都係
輕鬆下都好

下個月可能要暑期實習

都好嘅
好過我翻pt過日子

多數唔請

加油

我真毒最怕面試
上次已經走咗次數

荒廢學業

我都係
輕鬆下都好

下個月可能要暑期實習

都好嘅
好過我翻pt過日子

多數唔請

加油

我真毒最怕面試
上次已經走咗次數

我都怕
不過做咩走人數
btw 你打成點
我都怕
不過做咩走人數

反正成功機會=0
而且見得成咪要返工
我都怕
不過做咩走人數

反正成功機會=0
而且見得成咪要返工

見工唔係就係為左翻工咩🤔
btw 你打成點

成日打完班V3得錢
準備再打火人V3
上次打到用晒啲晶片都未打得死佢
我都怕
不過做咩走人數

反正成功機會=0
而且見得成咪要返工

見工唔係就係為左翻工咩🤔

唔想返工
但係mentor會催逼
如果你想遇到機兵V3既話,喺地圖行黎行去,keep住shift+f1 save,直到你遇到怪就reload save,save load大法直到你遇到v3為止

用sneak run(忍者衝刺)咪得
你全部V3攞晒S

原來exe3入面sneak run係廢

唔好意思 我無用sneak run
有感用S&L 大法 刷會快好多

我最後都係用你方法
仲要撳埋Space bar

我會姆指space bar
中指reload save
食指禁實右

題外話 你用用下就會發覺佢個系統好垃圾
once 你reload個save, 每一次你行固定route既話,你每一次都會喺果一格遇到相同既怪同有相同既晶片 end up 手指既配搭同我一樣既話,你就會遇到v3 or 相同既怪
我玩Rockman x果代既
我都係比較like 果期既zero
感覺大人d,型d
呢代都唔反感, 都見到果震時出呢隻game 有好大既好評

我都算係半個x果代
不過我接受唔到zero成日比x嘅光環影響搞到佢唔勁

X 系列裡面嘅印象就係成日死

其實係得兩定三集死
其餘唔係重傷就係失蹤

係呀 明明就S級
為左造就X 變左路人
果時我追漫畫架

Seed please
突然覺得流星洛克人好慘 成日俾人無視呢幾日玩左第一集美版頭幾章 個戰斗係差同易打過exe 但其實個故事唔差

流星1同3真心好玩
2係垃圾
我見好多日本仔都係用vba連上網對打
你地可以試下喎

因為exe唔對打冇乜討論價值😂
我見好多日本仔都係用vba連上網對打
你地可以試下喎

因為exe唔對打冇乜討論價值😂

廢丁表示唔想比人虐待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞