菠蘿同鳳梨,兩樣野根本係同一樣野,係無分別架

316 回覆
1362 Like 115 Dislike
因為日本同香係唔同語言系統,兩者相隔甚遠。台灣同中國都係現代漢語官話,易取代廣東話字係聰明同化第一步就係消除language barrier
分類學上富士果,王林,蛇果都係蘋果,不過經過多年雜交選育令到佢外觀,味道,果期,產果量之類有差別,但佢哋依然都係蘋果,唔會變咗做其他生果
而唔同品種味道上當然會有唔同,如果冇唔同的話佢都唔會將佢推出市面大量生產,繼續種返舊品種就得啦
假如另一個地方交配咗隻同台灣"鳳梨"差唔多味道嘅"菠蘿"出嚟又點計?沖繩手撕菠蘿唔使浸鹽水又可以連芯食又係咪歸佢入鳳梨?
市場上嚟講"菠蘿"同"鳳梨"可以用嚟區分產地,但本質上都係菠蘿嚟,唔同品種唔同味道咁解
樓主篇野語言混淆
點解菠蘿要浸鹽水先食得

鳳梨又唔洗
本身鳳梨同菠蘿係d支那商家佬想賣貴d隔硬分,而家有班人幫手用官話字消滅廣東話字
台灣將菠蘿培植到唔洗浸鹽水囉
菠蘿=鳳梨 同一樣野黎!
你第一句既菠蘿係香港菠蘿定台灣菠蘿先?
第二句既鳳梨又係香港鳳梨定台灣鳳梨?
但其實生活係淡水嘅鱒魚都係鮭科,而且有啲都係叫鮭魚。
所以其實可以生食嘅鮭魚係得幾種
都係鮭科
培植方式唔同就可以令葉光滑, 果肉無內刺
植物學家聽到真係激撚死
一句講哂,我中意叫鳳梨關你撚事咩
咁撚似中共 管咁多
又嚟 菠蘿同鳳梨一樣?
咁下面呢兩個係同一個人?

依家你係香港人定日本人
乜人其實有乜野所謂
日本人夠可以用返香港用字去稱呼一件事物
反之亦然
你試吓用英文講多一次
咁Gelato係咪都要叫雪糕?
日文獨角仙 カブトムシ, 但又可以解做 兜蟲
獨角仙係兜蟲
但兜蟲唔等於獨角仙
但你會明係講緊乜野, 咪撚執著啦
實,在我國台灣地區,菠蘿的名字就一直是「鳳梨」,打從這種水果從南美洲遠渡重洋到達台灣地區,它就叫這個名字。這是因為菠蘿的「頭頂」上有20-30片狹長的、帶有小刺的葉子,好似鳳凰尾巴,因而得名「鳳梨」。但現在「鳳梨」這個名稱也被某些不良商家利用,把有些品種的菠蘿冠以「鳳梨」的稱號,給人以誤導它是一種洋氣的外來水果,以便賣上高價。

原文網址:https://kknews.cc/news/v9oklny.html

其實開Post重點一直都係依樣野, 有人用爛左個名
真正既鳳梨係 = 台灣高級品種既菠蘿
在我國台灣地區,菠蘿的名字就一直是「鳳梨」,打從這種水果從南美洲遠渡重洋到達台灣地區,它就叫這個名字。

閱讀u?
邊到共識
立即搏咀

我係指香港用字黎講, 用鳳梨係講台灣高級品種既菠蘿
唉屌拿星睇多一陣都亂
咁不如你去搵返香港有邊啲店係寫"台灣菠蘿"
知唔知植物可以改良
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞