菠蘿同鳳梨,兩樣野根本係同一樣野,係無分別架

316 回覆
1362 Like 115 Dislike
你咪去台灣買個菲律賓「菠蘿」黎睇下
你會唔會話士多啤梨同草莓/提子同葡萄係兩樣野
你用菲律賓菠蘿種子種到台灣鳳梨出黎咪當你贏囉咁
鳳梨很尊重台灣人
明明兩個品種,食過嘅都分到,唔明點解咁成幾百正評,仲有人用鮭魚三文魚嚟比
鳩撚完未
鳳梨係國語字唔撚係粵語字
依度係香港唔撚係台灣
你肯定未撚食過台灣鳳梨
食得出有分別同個譯名問題係冇衝突
美國黑提同巨峰提子你食唔撚出分別?
香港原住民同支那蝗外表上夠冇分別
DNA上黎睇 祖先已經唔同
笑死
狗係species(物種) 芝娃娃同北京狗係breed(品種)
菠蘿同鳳梨係species(物種) 金鑽鳳梨同牛奶鳳梨先係varieties(品種)
所以菠蘿同鳳梨係同一樣野黎
班友專登搵嘢嚟嘈
不斷東拉西扯,講白馬非馬

係有打手PR之類嘅係到推件事。

因為只要一講,連台灣叫鳯梨嘅地方都冇分開菠蘿同鳯梨,一律叫鳯梨。

因為如果同真人講,一講就通。
但係網上面,同某啲傳媒日講夜講,嚟拗

所以係有打手專登咁搞
咁你買咗抽美國黑提黎食
會唔會同人介紹自己食緊巨峰提子啊on9
拎執米出嚟
每粒都改個名俾佢
你會唔會美國黑提同巨峰口感味道唔同所以巨峰唔係提子呀on9
台灣菠蘿同菲律賓菠蘿口感味道唔同
咪又係菠蘿
文化入侵真係好嚴重

你食緊美國黑提話自己食緊巨峰係你弱智,我可以話我食緊提子,你問我咩提子我咪話係美國黑提

台灣金鑽同樣道理,我可以話我食緊菠蘿,你問我點解唔洗去釘同浸鹽水都食得,係咩菠蘿,我咪答返你係台灣金鑽菠蘿
一直都叫菠蘿酥
叫咩鳳梨酥嗰啲人賤過支那狗
鳳梨酥唔同,唔可以混為一談。依樣屬於當地獨有特產,以佢自己方式命名,唔可以互換。鳳梨酥就係鳳梨酥,菠蘿包就係菠蘿包 (台灣人都係叫菠蘿包)。
你會唔會過普洱同烏龍係同一樣野
品種譯名同產品命名可以溝埋一齊講
堅持鳯梨同菠蘿係兩樣嘢嘅人都on99
你老母喺街市買支那菜
咁應該叫土豆西紅杮啦
反正支那菜難食啲,味道上都有分別㗎
鳳梨唔可以係當地特產?
唔可以呀
台灣人都係叫菲律賓「鳳梨」
瞓撚醒未呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞