菠蘿同鳳梨,兩樣野根本係同一樣野,係無分別架

316 回覆
1362 Like 115 Dislike
柑Citrus tangerina
橘=桔Citrus reticulata
橙Citrus sinensis
柚Citrus maxima

菠蘿=鳳梨=黃梨 Ananas comosus

另外馬來西亞都有菠蘿係可以連芯食
同時又有品種個芯係硬既。但兩種當地都一樣叫黃梨
簡單

台灣漁船撈起/喺台灣賣叫 鮭魚
香港賣咪叫 三文魚囉

有無聽過土豆 vs 薯仔 vs 花生
呢個先經典
牛奶波蘿,好撚柒
仲堅持咩點解唔分個新品種出黎嗰啲,等我答你:

1. 依家唔係同你講品種學名,品種學名由植物學家定,係植物分類上如果佢係新品種自然會有新學名,唔係你同我係到鳩up應唔應該加個新學名,依個世界有規則有嚴格定義。
2. 依家係唔同地方譯名唔同,但意思係同一樣野,薯仔馬鈴薯,蠔仔蚵仔,提子葡萄,但你唔會話薯仔馬鈴薯係唔一樣既野,要開個新學名比佢架嘛。
3. 菠蘿鳳梨我理撚得你地叫咩,鍾意點叫咪點叫,但唔好話係新品種,大佬比台灣人睇到真係比人笑到面黃,心諗你班友唔知嘈咩,我地全部都叫鳳梨。
唔使嘈咁多,因為好明顯樓主係 on9

先唔講2組字嘅分別,見樓主開得喺 硬件台 就知佢on9 唔使講

已知樓主on9 ,內容真係仲要同佢認真討論下去?
爭好遠喎
我都接受你老母=雞
我覺得兩者應該真係唔同野
但可能香港食開果d 菠蘿其實係鳳梨黎, 只係香港人一路咁叫開, 就積非成是

我鳩估
咁庾澄慶同哈林有咩分別
但係好似有一種要浸鹽水先食得 唔係會分解左你唔知d 咩
點解講咁耐就係因為有啲仆街係度混淆視聽

有人比例子話芝娃娃同唐狗都係狗
依個係講緊兩種都係狗 不過唔同類型嘅狗,你係冇可能指住芝娃娃話佢係唐狗

又有人比例子雪芳蛋糕即係古早味蛋糕
依個係講緊同一樣嘢但係唔同叫法,你可以指着古早味蛋糕話依舊叫雪芳蛋糕

上面d例子亂撚哂
真心通識教育本來個目標係完全做唔到
唔類似

菠蘿同鳳梨係同屬同種
你舉嗰堆例子係同屬唔同種

你用嘅例子可以係臍橙同血橙 佢地同屬(Genus)同種(Species)
分別係在於亞種(Subspecies)或者變種(Variety)
分別係有 但去到依個Subdivision
你會見到佢都係叫橙 唔會寧寧舍舍變左另一個詞語

依個先叫呼應返菠蘿同鳳梨嘅分別
柳丁又是什麼
咁狼蛛係咪蜘蛛?
金槍魚係咪魚?
雞泡魚係咪魚?
河豚係咪雞泡魚?

真係弱鳩智

好啦人地用返科學常識答你
兩樣嘢連科學家都話冇分別
你又拎你自己個標準出嚟嘈
咁都得咁我係你老豆都得啦

嗱我依家同你講
cat 就狗
dog 就係貓
你拎本字典出嚟 拎本百科全書出嚟都冇撚用㗎啦
由今日開始你就咁樣用呢兩隻字啦
弱智仔
你邊個啊,要人唔跟科學家跟你?
我以為颶風係勁啲嘅颱風
你哋所謂嘅鳳梨都有呢種物質
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞