菠蘿同鳳梨,兩樣野根本係同一樣野,係無分別架

316 回覆
1362 Like 115 Dislike
你都痴撚線,菠蘿會爆、鳳梨唔會
咁重有咩standard?
以前讀bio只係講過下界門綱目科屬種
日本嘅豬好似係指野豬,豚係指家豬
全世界只得香港會爭拗依個問題

台灣:菲律賓鳯梨/台灣鳯梨
馬來西亞:菲律賓黃梨/台灣黃梨
英文/日文都係用產地分。

一兩年前香港仲係講台灣菠蘿同菲律賓菠蘿

係突然有堆人出嚟日吹夜吹兩者有分別,而有好多人接受咗。

全世界都冇分,係堆人專登出嚟咁叫。
用台灣用字連登仔就屌話外來文化入侵廣東話
講廣東話用日本用字夾雜英文連登仔就唔屌
根本唔關樣嘢係唔係同一樣嘢事
柑 同 橘 有咩分別?

申利,我分唔出
你似係夾硬將所有野做類比喎
我會叫日本豬肉 台灣菠蘿
但我唔會將抹茶就咁叫做日本綠茶囉
買舊嘉頓,拆左個包裝拎把刀出黎切齊佢,即變成古早味戚風蛋糕$35蚊
同我google出嚟嘅答案差好遠喎
唔知你哋邊個先係on9智障啦
中文傳統正寫為「末茶」[1][3],其中「末」是「粉末」、「碎末」的意思[2],是一種起源於中國隋朝的茶,近年受日本影響又叫做抹茶。

較為常見的抹茶品類一般為綠茶,並且茶葉在採摘前需要覆蓋三周,以產生更多茶氨酸和咖啡因;而採摘後需要蒸青,使顏色更加翠綠。粉碎過程則用天然石磨最佳。如此使得最後由抹茶製成的茶湯幾乎沒有苦澀味道,而回味甘甜。

抹茶係做成粉末的茶,但磨成粉末既茶唔等於就係綠茶。
香港人根本破壞自己用字文化
明明係譯名問題可以講到品種問題
真係唔知通識科教左啲咩出黎
偷換概念仲覺得自己邏輯冇錯
Royal 級就要分
菠蘿鳳梨應該係對應返狗同犬

香港人係當咗金鑽鳳梨=鳳梨
我係生果racist
屌你老母臭閪吖
清高手 識得拉開話題

1 產地不同

香港進口的菠蘿大部份來自菲律賓,其中以地捫品牌最為香港人熟悉,台灣鳳梨因供應較不穩定,一直只佔香港市場約5%,最常見的品種是金鑽鳳梨。

2 外殼不同

從外觀上來看,菠蘿果殼扎手;鳳梨表面則較平滑。

3 葉子不同

菠蘿葉子帶鋸齒,鳳梨葉子平滑不帶鋸齒。

4 果肉不同

菠蘿果肉刺眼較深,需要把刺眼挖出來才可進食,所以一般會以螺旋形切割;鳳梨刺眼則較淺,批皮後即可食用,果味一般較菠蘿香甜。

5. 食法方面

菠蘿因含有獨特的有機酸/氧化酶,會刺激口腔粘膜,所以一般吃菠蘿要先浸鹽水;不過吃台灣鳳梨就不用浸泡鹽水,切開果肉即可食用。
咁哈林同庾澄慶呢?
干邑 = 法國干邑地區以特定方法生產既白蘭地
白蘭地 = 所有白蘭地既名稱
冇錯 係同屬不同種
菲律賓菠蘿=/=台灣鳳梨
台灣覺得自己啲菠蘿特別唔同,咪幫佢改一個新名,品牌問題都搞到咁複雜,連植物學家都出埋嚟嘈
抹茶本身係中文嚟㗎喎 係講緊一種整茶嘅方法 而唔係一種茶 只不過多數用嚟整抹茶嘅都係綠茶咁解
千鳥 同 雷切 有咩分別?
咁據你所講,綠茶粉呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞