菠蘿同鳳梨,兩樣野根本係同一樣野,係無分別架

316 回覆
1362 Like 115 Dislike
唔係同一樣野黎喎清
我接受“巨峰”專稱“巨峰”
但而家係有人唔接受將“鳳梨”專稱“鳳梨”
鳳梨係台灣叫菠蘿既名
真正令台灣菠蘿同其他地方唔同既係因為佢地種既係金鑽,牛奶等等品種,但都係菠蘿
你可以因為台灣黎而叫佢鳳梨,但請搞清楚菠蘿同鳳梨係同一樣野,相通架
巨峰,香印,黎到香港一樣係提子
金鑽,牛奶同理
我覺得最多係同科唔同品種
咪係
而家問題係好多人話菠蘿同鳳梨係兩樣嘢嚟
但根本係台灣人叫所有菠蘿都係鳳梨
如果真係要講 咁就跟scientific classification, 柑橘橙柚桔真係有人做過DNA上佢地應該classify 去做5種野,分別出左5個名

但菠蘿/鳳梨係scientific classification 底下應該冇分兩種野叫鳳梨/菠蘿(至少呢一刻),要執到咁正應該要要求d植物學家去用DNA區分,而唔係係連登憑空講

抹茶係綠茶既一種 日本綠茶仲有煎茶 玄米茶 焙茶
平時連鎖壽司鋪見到既係煎茶粉
唔是

抹茶做法係唔同的
香港台灣唔分三文魚、鮭魚,但日本人會分
只有外來貨先用外來詞三文魚,鮭魚唔生食,三文魚可生食

所以鳳梨、菠蘿對香港人就係唔同嘅嘢,台灣貨色用台灣用語,而且最起碼佢哋真係係唔同品種
但鳯梨唔洗浸鹽水食喎
咁柑橘橙柚桔係唔係同一樣野?
人地就成功舉證佢地係有唔同 一望就分到
你就堅稱佢地依然係同一樣野
干邑同白蘭地呢
現行機制係跟據過往經驗而締造出黎
而家就係有人堅稱緊鳳梨同菠蘿應該分開黎睇
因為佢地係本質上真係可以輕易分開 (肉眼/口感)
咁既然大家可以承認"柑橘橙柚桔"係分得開
即係唔會叫柑做橙
咁點解你地又接受唔到 將菠蘿同鳳梨從此分開?
其實好簡單,睇下台灣人叫其他國家嘅品種係鳳梨定菠蘿,如果一律叫鳳梨,咁只係地方叫法嘅分別
補充, 我唔識睇dna圖譜, 但如果柑橘橙柚桔係dna都分得開, 我深信鳳梨同菠蘿DNA都一定分得開吧

自問blind test你叫我食柑橘橙柚桔, 我估我淨係分到柚出黎. 鳳梨菠蘿應該易d
但係台灣叫晒所有本質上真係可以輕易分開 (肉眼/口感)既菠蘿做鳳梨喎,人地都冇分開啦,爭唔切同人地分
哈林大哥同庾澄慶都唔係同一個人啦
你依啲係偷換概念,可能你自己唔發覺。

柑橘橙柚桔,依幾樣真係唔同既野,無論學名定英文名都唔同。上面有人提左。全世界都會叫佢地做唔同名。

菠蘿鳳梨黃梨,依幾樣意指同一樣既野,都係pineapple,係中文譯名唔同。但你就將個譯名當左係品種,台灣人自己本身係無依個意思,係啲香港人自己搞出黎 (或者係商家搞出黎),然後你地撈亂左。

但再咁樣講落去,我唔排除未來係香港真係創造左一個共識係鳳梨指台灣菠蘿,菠蘿指台灣以外既菠蘿。但依個講法只係香港自己既共識,去到台灣又好大陸又好馬來西亞又好,都無人會明你講鳳梨就係泛指台灣出產既菠蘿,而菠蘿就係台灣以外出產既菠蘿,係香港人先會自己咁樣分。
冇話接受唔到
不嬲都唔撚理你地分定唔分

係接受唔到你地只跟咁general既特徵下死都要迫人分菠蘿同鳳梨姐,而人地有哂classification criteria 你又唔理

王林蘋果,青森蘋果同富士蘋果肉眼,口感,味道,香味都有分別,你唔去叫人每種作個名出黎? 點可以比地全部叫蘋果?
你呢句又可以代表緊幾多人講野?而家已經唔係某個地方點叫的問題, 而係一大班執著的人 包括你同我 去討論菠蘿同鳳梨分唔分得開

我真係唔明點解要接受鳳梨呢種叫法
去區別一種物種點解咁難接受
前提係大家都分到之後 然後走去拗應唔應該分開叫 自問我都覺得分開好似清楚d, 當然其實叫台灣菠蘿我都明ge

大家都會舉唔同例子引證
巨峰=/=香印, 但都屬於提子. 柑橘橙柚桔應唔應該分開之類. 咁“鳳梨”本身呢個字係屬於品種?定類別?呢d都係等植物科學家解決啦. 可能下年就有新定義, 但呢一刻, 何苦要將呢個話題變做日經post呢?

<當然我覆緊你都係自膠>
用巨峰,香印同鳳梨比姐係你on9,識少少大大聲,不求甚解
用提子同菠蘿去比既話,巨峰/香印應該係對應番金鑽/牛奶
巨峰同香印到香港都係叫提子,點解金鑽唔係?
Sub species
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞