菠蘿同鳳梨,兩樣野根本係同一樣野,係無分別架

316 回覆
1362 Like 115 Dislike
菠蘿係香港人用開既名,pineapple,學名係Ananas comosus
鳳梨係台灣人用開既名,英文一樣係pineapple,學名一樣係Ananas comosus

屌,我舉個簡單例子,你係香港拎個菲律賓菠蘿去台灣,啲台灣人咪又係照樣叫做鳳梨。

你地講緊既唔同係品種唔同,唔係個名唔同。我夠知台灣啲菠蘿個心食得,啲釘又無咁深,但係其實咪又係菠蘿 pineapple,你要指明係邊個品種咪講牛奶菠蘿,金鑽菠蘿,菲律賓菠蘿囉。想尊重返台灣來源,咪叫返做鳳梨。唔好再講邊個岩邊個錯,總之想點叫就點叫。

但係我再重申一次,菠蘿鳳梨只係香港台灣唔同既叫法,意思係同一樣既野。啫係香港叫的士,台灣叫計程車,兩樣野咪一撚樣,你會唔會話唔係呀,計程車還計程車,的士還的士,佢地唔同色架,車費又唔同嫁,屌你老母on99。
樓主分唔分到
柑、橘、橙、柚、桔

另外, 現有科目的分類 =/= 最好的分類
既然而家有唔少人一望一食就分到,
咁自然係用另一個稱呼較為妥當
關硬件乜撚事
三文魚、鮭魚
咪又係同一樣野,唔通大西洋叫三文魚,太平洋叫鮭魚,咁就分做2種魚咩

鳳咩梨,香港就係叫開菠蘿
大同細一樣都係菠蘿,你去台灣買咪叫台灣比鳳梨你,去其他地方咪又係叫Pineapple
呢個日本人有分
日本本地種叫鮭魚,怕有蟲會熟食
魚生用返挪威進口,叫salmon(サーモン)
品種vs物種

芝娃娃同北京狗都係狗(同一個物種species)
但係芝娃娃係芝娃娃 北京狗係北京狗(唔同品種breed)

菠蘿鳳梨都係同一個species
但係唔同品種

你話佢一樣冇分別又唔可以話你啱 但又錯唔曬
咁綠茶同抹茶呢?
由一開始新聞就誤導埋香港人一份
又鞭9大J
日本用字不嬲都唔計
青海虹鱒魚(自稱三文魚)
咪又係同一種魚
跟返自己地方叫法咪得

香港人:全部都係三文魚
台灣人:全部都是鮭魚
宜家咪就係用菠蘿同鳳梨黎泛稱食開既菠蘿同台灣菠蘿
你講鳳梨人哋就明你係想要台灣菠蘿
咁簡單都可以玩咁耐

跟本就係marketing問題,叫鳳梨啲人咪知係台灣貨囉。

等如香港有啲cafe賣戚風蛋糕一樣,如果叫説謊蛋糕即刻cheap曬,叫戚風即刻賣貴$10,加埋古早味再多$5咁解。變返廣東話咪即係細個食即説謊蛋糕囉。
抹茶係粉狀嘅綠茶
不過是但啦
哈林 庾澄慶 ?
https://www.facebook.com/368482457185258/posts/766888167344683/?d=n

上年612籌錢既時候,連登仔捉緊鬼
今年612告急既時候,連登仔捉緊人叫錯菠蘿定鳳梨

是撚柒鳩但啦 又唔係支那term文化入侵
你想尊重台灣叫法咪叫鳳梨囉
但你講台灣菠蘿 人地一樣明
就算你就咁講菠蘿,人地想知清楚d,自然就會問你邊度出既

唔明點解可以拗成個月都未拗完
咁你分唔分到啫

而家有人同你講菠蘿同鳳梨兩者有分別
比晒例子你講出左個分別
你就一句on9話淨係譯名

咁柑橘橙柚桔你又鞭唔鞭?
細個都覺得雪芳蛋糕個名幾好笑
巨峰係唔係提子?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞