性價比 係咪已經完全取代咗 抵 呢個字

197 回覆
23 Like 124 Dislike
真牛屄喔
性價比同抵係兩回事黎
Price-performance ratio
= Performance ÷ Price

Price-performance ratio is a two-dimensional indicator that measures the value of any goods or services. If price decreases and/or performance increases, then price-performance ratio increases.

選我正解
一件野抵買唔代表性價比(cp值)好高
Ip4 ip6都做特價,同價錢

兩件貨一樣咁抵買,但買ip6性價比高啲

應該係咁 當然你可以話ip6更抵買 反正意思都係咁上下
"抵"通常要搭個"屌"
"抵"通常要搭個"屌"

同意
正常都係講抵屌
性價比屌
抵屌
平民化啲味講抵
文雅啲咪講物有/超所值
硬係要作個新詞出來都唔知做乜撚
點解嘈咗成八版都仲係有人覺得呢個係新字
性價比係出玩係台灣 電腦界先

早期d 雜誌 推display卡 mb 咁

大家同一樣野 分數高低。咪咁比law

依張gtx 960 18000分 $1000 果張 17000分800

後果張 性價比咪高d law

可否幫手計算此飯煲之性價比?

唔係性價比高就會講「平」啦

抵係用於當你用較低價錢買到價值認為相對高個時先會講

係唔撚係講廣東話架你

有無聽過「平野無好」呀?

同一個情況可以講"平"、可以講"抵",但係唔可以講"性價比高",已經顯示到"抵"同"性價比高"之間唔可以被完全取代

唔係性價比高,姐係性價比較低。

買性價比較低既野又何來抵?

抵 = 價錢低、價值高
性價比高 = 價錢低、性能高

價值高係唔係一定性能高?
上面都提過唔少價值高但係性能唔高嘅例子,例如係量

咩叫價值 你專心學業先啦,唉,粵語呢啲古語言就好似文言文咁,一字已經含有複雜嘅意思,抵就係代表性價比高,你地唔好再咁無文化啦

price 同 value 都未識

英文係咁,但你唔可以咁直譯中文,中國人嘅文化係無分別,你咁都未識?

1. 我睇唔到呢部電飯煲嘅價值喺邊
2. 我睇唔到呢部電飯煲嘅價錢喺邊

你真係覺得冇分別?

可否幫手計算此飯煲之性價比?

性價比要有對比

單睇一樣野嘅性價比唔一定要對比/比較
但如果要量化嘅就要有一個system去量化佢嘅performance
例如上面有人講個cpu值幾分之類

用嚟做普通比較就冇咁嘅需要,因為我只要知道邊個比較高/低就ok,唔需要有實質數字
我仲講開 好撚抵屌
屌打乜柒性價比 cp值
你用乜比較
性值比係大陸人買野先會用既詞語,呢幾年無啦啦多左人講
好抵屌呢樣
點解
性價比高
性價比可以同其他類似既野比較
但扺只係單一講樣野既價錢同樣野既原有價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞