性價比 係咪已經完全取代咗 抵 呢個字

197 回覆
23 Like 124 Dislike
根本就兩個概念黎

性價比高唔代表抵買
結論樓豬箱係蝗蟲廢物

樓豬箱?
性價比係名詞
抵 抵屌 物超所值都係形容詞

性價比一定係關於性能
抵可以係數量上 ,例如一蚊買一個蘋果冇可能會講性價比高

你唔講埋個蘋果好唔好食咪用唔到囉

一蚊個好食蘋果係唔係性價比高呀?

無比較 用唔到

唔比較都用唔到啦,你點定義好食呀?有無數字/數據support 呀?

性價比係一個ratio,無數字又點為知高點為知低呀?

你計比我睇下?

你鳩up話高就高呀?

其實狹義上你啱,比例係一個ratio,要兩個數字先計到
但係廣義上ratio可以係唔一定有實數,例如會計上嘅goodwill to asset ratio 入面goodwill係有主觀成分,唔一定有一個肯定嘅數字

性價比同樣有性能 vs 價錢 嘅意思,唔一定係講緊數字之間嘅比例,當然中間可能有雙方對同一件事物嘅性價比有唔同評價嘅情況
樓主無視曬啲正解cm
想當年冇咩人講性價比,佢只係一個書面語,冇人會直接讀出黎
聽到性價比會以為條友死背書,讀書讀上腦
抵 本身已經係代表物超所值
即係物品品質比價錢高
所以性價比高=抵
一個字搞掂

性價比高係抵
但係抵唔一定係性價比高

如果所有廣義詞都可以咁樣簡單取代其他佢包含嘅意思嘅字詞嘅話
只可以講係文化倒退
不嬲都有呢個TERMS
不過多數用CP值咁點
但唔係中國傳黎香港囉好無

遣詞用字隨時代改變係正常社會現象
性價比係名詞

性價比一定係關於性能

無比較 用唔到

唔比較都用唔到啦,你點定義好食呀?有無數字/數據support 呀?

你計比我睇下?

你鳩up話高就高呀?

但係廣義上ratio可以係唔一定有實數,例如會計上嘅goodwill to asset ratio 入面goodwill係有主觀成分,唔一定有一個肯定嘅數字

性價比同樣有性能 vs 價錢 嘅意思,唔一定係講緊數字之間嘅比例,當然中間可能有雙方對同一件事物嘅性價比有唔同評價嘅情況

做工程先唔會有性價比依種野出現

你做procurement 淨係睇性能傻撚左?唔使考慮其多因素?

當你要考慮性能以外既parameters 就已經唔可以用性價比依個「名詞」啦
即係物品品質比價錢高
所以性價比高=抵
一個字搞掂

性價比高係抵
但係抵唔一定係性價比高

只可以講係文化倒退

唔係性價比高就會講「平」啦

抵係用於當你用較低價錢買到價值認為相對高個時先會講

係唔撚係講廣東話架你

有無聽過「平野無好」呀?
太多人將 '抵' 誤會為 追求價錢絕對值低而無視價值

本身 抵應該同 性價比高同義 唔洗分兩個詞
其實簡單d黎講性價比係比抵講得白少少姐 例如你靜係話抵!咁人地一定第一時間唔知你係邊方面抵,會問多一層嘢,咁你話依樣嘢性價比高,咁d人第一時間會知道係性能同埋價錢合理或者值。最終推論係性價比講白少少
性價比係名詞

性價比一定係關於性能

無比較 用唔到

你計比我睇下?

你鳩up話高就高呀?

你做procurement 淨係睇性能傻撚左?唔使考慮其多因素?

當你要考慮性能以外既parameters 就已經唔可以用性價比依個「名詞」啦

我又冇話性價比呢個字可以做萬能插蘇幫你決定哂買邊樣

我只係講上面有人話"比"一定要有兩個客觀數字先用得,其實並唔係絕對
即係物品品質比價錢高
所以性價比高=抵
一個字搞掂

性價比高係抵
但係抵唔一定係性價比高

只可以講係文化倒退

唔係性價比高就會講「平」啦

抵係用於當你用較低價錢買到價值認為相對高個時先會講

係唔撚係講廣東話架你

有無聽過「平野無好」呀?

同一個情況可以講"平"、可以講"抵",但係唔可以講"性價比高",已經顯示到"抵"同"性價比高"之間唔可以被完全取代

咁啱我就係做工程
我間公司乜都睇性價比

工程有好多種,但唔係個個工程都適合齋睇性價比架

遣詞用字隨時代改變係正常社會現象

依家就係講緊係唔係因為中國大陸文化,令到粵語改變
普通話冇分開書面語同口語,睇到書上面寫咩,就會講咩野
粵語就唔同,普通話根本冇“抵買”,“抵屌”依個term,個抵字都唔係書面語tim
性價比係名詞

性價比一定係關於性能

無比較 用唔到

你計比我睇下?

你鳩up話高就高呀?

我又冇話性價比呢個字可以做萬能插蘇幫你決定哂買邊樣

我只係講上面有人話"比"一定要有兩個客觀數字先用得,其實並唔係絕對

咁比黎做乜撚呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞