21/22 Grant loan & Non means 討論區 (1)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
可以link埋
有啲銀行transaction 會寫明HKJC
但都有啲就咁寫銀行轉帳
唔好意思 想問各位大大 今年要retake一科(未出學費單)應該最尾個sem先讀 今年本身既資助已經批左 咁retake呢科既費有冇得資助?如果有 應該要如何申請?求回覆 麻煩晒
真心問
小弟宜家讀緊yr3,一路都申請緊TSFS,因為屋企人攞緊綜援,學資處批左全額學費比我(唔洗還嘅),如果我之後想讀TSFS裡面認可課程嘅master,仲會唔會好似我宜家咁批到唔洗還嘅全額學費,定剩係資助到部分? 或者會唔會係只可以Loan
感激不盡
Me too
Master或以上淨係可以申請loan 冇得再攞唔使還嘅grant
唔該你
八月尾交表tsfs,依家仲未有消息係咪正常
打去吹吓
幾時先會發放生活費貸款 好撚窮
想問下如果淨係得pt收入係咪係張form收入嗰度寫0就得
想問如果讀city, non mean 仲未申請完,我已經交咗學費。申請完之後,第一期嗰筆錢可以好似會照過俾學校,等finance officice 退返俾我。知唔知我係要自己申請攞返定係佢會自己退俾我?thx
自己退
Check住account summary
即係佢會直接過落我係aims 填俾佢嗰個銀行户口咁?唔該晒你呀
你交學費同你填嗰個係咪一樣
我都唔係好記得
麻煩解答:我由18/19學年至19/20學年讀緊副學士學位,當時申請左專上學生資助計劃同專上學生免入息審查貸款計劃。而家由20/21學年到21/22學年升左上u,並且而家都有申請緊non-mean (冇申請grant)。

1. 我想問下我唔想咁快開始啟動還款,我有冇需要填份更改就學情況通知書/更改院校課程通知書(如果要應該填邊份),定係話我係大學申請到non-mean,學資處會自動幫延遲個啟動還款日期?

2. 追po有見到有ching話而家延遲左啟動還款日期(我get到好似係2022年5月開始還?),但如果我唔想2022年5月開始還(果時連業都未畢到),我填份更改就學情況通知書/更改院校課程通知書可唔可以再延遲個啟動還款日期?

3. 假設我之後要defer,我想問下我到時駛唔駛再重覆填多次更改就學情況通知書/更改院校課程通知書?

4. 我想問下我可以係邊到check到自己既啟動還款日期?
唔該!!
想問一問係咪因為多咗online課程
所以學生生活津貼會批少咗?
謝謝
想問而家讀緊ou ,咁我好𨙈先拎到offer 同學生證
咁如果我而家搞non-mean 仲會唔接受申請?同埋係要問校方拎一份解釋信?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞