21/22 Grant loan & Non means 討論區 (1)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
DSE都未考完就諗定
專心考完再算啦
正路就批既
唔該哂 終於收到 想請問填完個電子申請表格之後洗唔洗再填hard copy嘅聲明書?
問:PT/Intern人工計唔計收入?
申請人自己嘅收入唔計,如果你係全年FT而且你返學時KEEP住返份FT 先要計

Btw想補充返一點,申請人本人收入雖然唔計,但都係要月結單/補充事項嗰到申明返邊啲係你嘅收入,總之月結單上面所有關於「收入」嘅部分都要講清楚,even係你屋企人俾你嘅生活費。佢計唔計係另外一回事,總之申請人要交代返清楚所有收入來源。

前日打過去問
唉 無辦法啦 係咁唔公平
希望你今年批到多啲啦
(有無試過申請U啲 bursary?有少少錢幫補下都好
依家睇返, 嗰時答得唔夠好
申請人自己嘅收入人工唔計

好同意, 唔計還唔計
但主動交代返清楚啲數, 對個申請進度一定有幫助
唔該哂你
真係好麻煩 人地過幾百蚊數都問 唔講以為戶口有幾百萬上落
我直情叫啲人唔好轉數快俾我 費時俾學資處問長問短
問:股票戶口要晒一年月結單?保險單都係? 定係比最後一個月就得?
股票戶口要截至31.3.2020, 一張就得

另外想問如果股票戶口12月就cancel左
咁仲洗唔洗交12月既上去?
即係NLSFT 已經唔得
不過Loan under TSFS就去到6月30?
想請問一下,今年year 1 ,sem 2 尾。父母收入應該由幾時開始,截止幾時?
想問而家讀緊year 3有NLSPS
嚟緊升year 4 係咪要重新申請一次?
啱啱打去

覆:政府個system未過到往年資料去新一年度,你都係要寄翻身份證copy比我地 我地都有寫有需要既話你都係要重新交過

各位未申請既可以留意翻
想問NLSFT嘅「(c)載有所修讀課程詳情的任何文件」即係指咩
Transcript?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞