21/22 Grant loan & Non means 討論區 (1)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
收到了 星期一寄埋
差唔多10日
屌啦
佢要tap and go同八達通app交易記錄
又有排搞
1.要填
2.要報, 填返31.3.2021結餘
可以
交返就OK
可以上佢學資office問佢攞張紙條填返名簽名新工作地址當係聲明咁
嗰次用白紙自己填佢唔收
但上年申請 工作地址佢都係叫我用白紙跟佢template抄返就得 係咪個個唔同
可能因為我冇跟到佢template
但我未交啲嘢都係咁?
?
半夜特登走入嚟問
我係窮撚單親屋企
咁就搞緊TSFS
但係交form嗰陣時就太急漏咗個自己恆生股票戶口, 入面一蚊都冇。
但係上年年頭即係2020年3月左右見恆生手機app做活動, 豁免交易佣金費用就買賣咗一兩次, 七百幾蚊走去買啲垃圾,結果輸到五百幾六百, 從此就冇再用過。原來佢豁免交易佣金係每一次交易扣你100, 我買賣咗兩次所以係扣200仲要輸錢 ,然後年尾先會畀番200你, 即係先扣數遲啲再還。
跟住個主任就見到我2020 11月張銀行單有一個叫做rebate charge Brokerage 存入咗200就問我係乜嘢, 都係好似嗰封信嗰啲要說明返。 如果我照直同佢講有個咁嘅活動即係間接認咗自己戇鳩鳩報漏咗一個冇錢嘅股票戶口, 睇番你嗰段嘢講話咁樣都會漏報嚴格list。
所以我呢家就係拗曬頭, 屋企得個老母揸住三萬幾四萬蚊, 如果咁樣畀佢整蠱惑要告我就唔抵, 咁我應該係趁呢家仲有時間轉non mean去借錢,放棄申請定係硬著頭皮上補返上去好?

收嗰張就唔係警告信
猶豫緊, 呢家佢仲係話辦緊申請手續可以打退堂鼓, 搞到唔上唔落, 我就算真係漏報咗, 唔繼續搞到可以當冇事。
以前屋企攞老綜, 前兩年申請都係full grant, 第一次申請成功左就已經斷咗老綜,屋企想自力更新, 自己又想進修返上去。
然後今次就跟住嗰堆信send咗一堆表過嚟問我啲幾十蚊幾百蚊邊度黎邊度出, 然後仲要有個股票戶口卡死咗自己
本身冇打算返去讀書進修, 所以之前畢咗業之後做咗一年part time, 就決定再進修增值自己。 所以除咗股票戶口之外, 好多數都冇預先準備整到好好睇睇,成日幾千蚊出出入入, 仲要畀個中學同學水咗買保險, 一年萬三蚊, part time啲錢返番埋埋就走曬去俾保險 。 幾樣一齊問我真係頂唔順
保險今年年頭買年, 預咗下年年頭即刻退保,一個仙都攞唔返唔緊要,最緊要除帽除得快, 就算下年搞番資助跟返佢個週期,我都唔使報我有買過保險。
師兄你問我有冇需要,其實我都有諗過頂硬上, 但係呢幾樣嘢綜合加埋個風險都好似好大,仲有機會畀人周住入warning 紫list, 所以先上嚟問一問意見

擔心到坐咗成晚通頂冇瞓過, 個人根本瞓唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞