網絡滲透降頭術: 如何有效利有目標人物一個過失令佢形象全面崩潰 (all good all bad thinking)

343 回覆
439 Like 50 Dislike
係人都會犯錯
問題係會唔會改過
犯錯 承擔 道歉 改過 that’s all
做人既基本方式唔好講到咁複雜

黃之鋒會道歉
楊岳橋會道歉
黃碧雲會道歉
裝修錯既示威者會道歉
至於有無改過 應該交俾大家持續觀察

攻擊其他人固然應該道歉
上述既人都有就不當言行道歉
一個人持續冒犯其他人而不改過
個人失德唔好將其責任spin去分化策略

功不抵過
縱使改革開放成功
屠城責任仍歸鄧小平
係有人鐘意將人擺上神壇供奉
而認為某個人有所善行
而不容冒犯
我只能講
椰子 真心膠
martin 好心做壞事
PR 再煲大分化
我其實唔太熟martin
所以唔特別comment 個人功過
主要講下整體風氣就算
你認為世澤係同路人至會覺得人哋分化

講到尾都係你有心要撐佢
世澤屈手足唔係第一次
好難對佢好個別咁逐單計

而事情本身都有分輕重
有時即使只係單一事件
都可能會嚴重到無辦法原諒
都係人之常情
你睇多兩次 #1 先講啦
你係咪仲未明樓主講乜?
你起 on9 list 咁耐仲未明點帶風向攻擊一個 target?

呢個 post 有人同我認真討論我先講 #198 段野
做錯嘢唔洗道歉
追擊做錯嘢嗰個就係分化
連登仲有幾多香港人
樓主

仲有一點係2019年可以搞得起,係因為好多人抱住冇大台同兄弟爬山既原則,各有各做
其實2019年係好百花齊放,群眾先係主軸,帶住kol/政客 走
但係當運動停左落黎,群眾失去左行動力,變左運動既momentum 好似又去番kol /政客度
因為政客好多都入左冊,所以kol 變左唯一仲發緊聲既人,咪會比五毛/PR 針對,利用泛民VS本土既裂痕,不斷掀起互鬥同罵戰(就好似2019年之前咁)
目的係1.分化泛民vs 本土/溫和vs 激進 同埋2. 令群眾對政治覺得厭倦
其實由2019開始班5毛/pr 一直都係咁

經過2019年大家應該睇穿呢樣野先真

所以無論係黃世澤捉鬼,定係杜汶澤話劉細良/城寨唔係同路人
我都對黃、杜呢兩個人好撚失望
諗起木耳,同狙擊佢嗰條波台友
咁樣係咪叫10000隻藍屍表態搞事係咪都會改變咗香港人嘅標準先

依據自己標準放唔放五毛list,對於自己梗係冇錯架
但相對香港人就唔係呀嘛
係咪唔屌得人唔符合香港人標準先

林奠個標準就係覺得要搞死香港人冇錯,相對佢自己係冇錯架,咁香港人係咪要接受呀

講嗰兩個post
點解做唔到樓主講咁呀
有犯錯係好正常架
仲問點解冇討論,係因為根本兩個post本身就冇乜人討論
兩個post冇幾個回覆就知咩事啦
椰子回咗「十萬一個月你識條鐵。」立場似係串緊岑敖暉
所以就屌黃分化?咁佢有冇有關岑敖暉嘅post都洗版回帶?
第二個post,乜原來post入面冇人屌佢
佢犯錯過冇人屌咩
The damage is done.
指出佢錯處仲要考慮佢生計?
你屌人老母會唔會考慮佢老母感受?
e.g 駁唔刀
唔係考慮人生計
上面講左對人地錯誤,冇改過嘅野嘅回應
呢度貼多次:

就算係講世澤
我建議不滿嘅人平時可以客觀指出佢做左乜而未負責
唔使下下笑人牙
等聽嘅人自行判斷,或者作出澄清

如果人地知道呢啲前提下,都認為世澤講嘅野值得聽
我都認為並無不妥不需攻擊聽眾
甚至如果覺得世澤講某個point有見地
都可以討論

討論完可以繼續質詢佢有問題嘅地方
good post lm
我諗樓主既意思唔係話唔屌得佢
事實上martin講好多野都值得屌
但係如果你將自己所有political energy 都用左去屌某幾個 泛黃既kol,對成件事係冇咩意思

兄弟爬山既意思,係大家都做好自己
唔係走去執著define 邊個係兄弟,或者邊個應唔應該係同路人
就算有國安法,都仲有好多野可以做
e.g. 推下po,食下黃店,課金/寫信比手足,旁聽師,tvb 戰線...
屌柒細良條冚家剷之前無見過連登有如此導論

護航力真好
依個post 無人批評佢反共立場喎,你質詢佢擺明捉錯五毛就上五毛榜或屈有PR集團因為BNO搞佢,咁都無問題?

D手段真係狗
質詢?
佢圈養個班無腦豬一句五毛熱狗藍屍撻埋嚟
咩都唔使討論啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞