網絡滲透降頭術: 如何有效利有目標人物一個過失令佢形象全面崩潰 (all good all bad thinking)

343 回覆
439 Like 50 Dislike
我地每個人都會犯錯,但亦都會有做得岩講得岩嘅時候,呢句說話適用於每一個連登仔,同埋所有被批鬥過嘅人士,包括泛民、之鋒、攬炒巴、細良、勇武示威者、沈旭暉、龍門等等,冇人係全好或全壞,全岩或全錯,我稱之為all good all bad,覺得某個人全好或全壞,就叫all good all bad thinking。

所以我地睇一件事,係應該逐件事分析,唔應該因人廢言,又或者因為某一個犯錯,就否定佢本應岩嘅部份,或全盤否定呢個人。(當然反之亦然,唔應該因為佢岩開,就接受唔到佢犯錯)

偏偏連登有班人,自己採用all good all bad thinking, 仲想感染其他人都變埋all good all bad thinking。例如當一個對象出現錯誤,佢地就會捉住一點,講信佢嗰個都係白痴,將錯誤變成佢呢個人嘅全部,抹殺哂佢所有之前嘅貢獻同其他岩嘅部份。有啲思考冇咁慎密嘅連登仔,就會覺得係喎屌,佢呢單嘢唔岩喎,呢個人唔可以再信同支持。

呢班人甚至會喺對象做岩野嘅時候,貼佢做錯野嘅記錄,試圖令睇嘅人覺得因為佢做錯過野或睇錯過野,覺得呢個人已經冇用架啦,唔會再有貢獻,再睇佢都係白痴。例子係以前你見親之鋒嘅post,都成日有撚屌貼we are X。

而當呢個對象提出新意見或行動,班人又會貼佢嘅犯錯,去叫大家唔好信佢唔好睇佢,呢個人已經冇價值,阻止大家分析新嘅提案。

當有一定數量嘅人中左佢地個圈套,認同左用一個錯誤全盤否定呢個對象,佢地就會開始恥笑冇中圈套嘅人,話佢地冇腦,死攬,係咪支持佢犯錯等等。令仲客觀分析嘅人,開始懷疑自己,覺得仲睇呢個人好似係錯咁,會俾人笑,會覺得羞恥。為咗避免呢個感覺,或者避免罵戰,最簡單嘅方法係唔討論同睇呢個人嘅所有野,睇其他,結果被狙擊嘅對象嘅能量就進一步下降。

呢一招其實好易work,我哋每個人都會犯錯,越多行動同意見嘅人,越易犯錯。有心人只需要等對象犯錯,就可以開始呢個計劃,或者直接將啲中性野講成錯失,甚至造謠。

呢個策略推到終極,係可以瓦解黃絲身份認同,首先捕捉黃絲犯錯,然後將錯誤代表黃絲,譬如黃絲就係捉鬼、盲撐、講一套做一套、雙重標準,藉此否定或淡化黃絲其他層面。呢一個步驟會吸納一班信眾,人數夠多就開始恥笑淨低嘅黃絲,講2021年仲叫自己黃絲仲未柒夠咩之類嘅說話,令人以黃絲身份感到羞恥,最終就算你本身覺得冇問題,都唔想再用呢個身份。

講到到呢度,我有兩點想同有心人講左先:

1. 唔好講點解睇黑警中共又唔可以all good all bad thinking,人地都可能有做得好嘅地方,做乜要全盤否定,係咪雙同標準?我的確係要雙重標準,因為佢地係我敵人甚至仇人,對仇人係要嚴厲啲。睇有心人用呢個標準放喺咩人身上,就知佢地當邊個係敵人同仇人。

2. 唔好諗住針住篇文某個minor位,就避開討論文章大意,譬如見到我引用左某個人做例子,就話XXX都支持得,一睇就知樓主係盲撐撚之類。咁就就只會更加引證我篇文講嘅野,將某一點塑造成錯誤,再用呢個錯誤否定或spin 走整體。

面對呢種滲透術,一般連登仔應該注意甚麼?

有四點:

1. 見到本身有好感嘅人犯錯,或俾人捉到過失,先唔使咁震驚同崩潰,有過失係正常不過,平常心就得,以事論事,善意批評。千祈唔好因為咁而否定佢其他部份,或整個人,你唔認同嘅只係某件事或某一個層面。

2. 注意情緒,你見到過失,會嬲,嬲會誘使你想全盤否定呢個人,呢個時候嗰啲全面否定言論,話信錯佢,仲信佢嗰個係白痴之類嘅言論,對你有莫大吸引力

3. 你亦冇需要為左顧全呢個人嘅整體形象,對其他人刻意淡化或者反駁一啲真係有問題嘅野,記住每個人都係可以犯錯的。除非對家將中性行為醜化,或直接造謠。

4. 如果呢個對象之後有新野,有心人會重新貼犯錯黎試圖否定呢個人,叫你唔好睇。呢個時候唔好動搖,屌柒佢以偏概全,以偏廢言,貼呢篇文佢睇,再繼續因應事件進行討論。

綜合咪又係人格謀殺 道德綁架
仲有次回合
正評
支那玩呢樣出神入化
等睇五毛狗入黎post罐頭回覆
仲有一樣就係五毛狗會自己覆自己製造主流民意假象
LM
連尼住唔理無計,淨係掛住賣週邊
人格謀殺係一個大方向
當中有好多細微操作

造謠
扭曲
非黑即白
武斷的推論
打稻草人
等等

要督穿哂佢地啲仆街野先冇咁易被騙
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞