網絡滲透降頭術: 如何有效利有目標人物一個過失令佢形象全面崩潰 (all good all bad thinking)

343 回覆
439 Like 50 Dislike
咁咪問題囉,你覺得唔岩,佢覺得岩
跟住中間咪有人挑釁離間
引大量人去屌「捉錯人」 (事實上個 list 建立願意係好事黎)

有冇諗過本身冷靜執左個標準執翻正成件事,個 list 就變成好事

結果就引左成班人去仇恨 martin,根本完全錯晒重點

所有人都知有人帶風向,但 PR 問題就無人理,無人敢行出第一步
結果,佢分化你就「批評」,我話佢有問題就「勿捉鬼、不分化」
其實所有人都知呢個問題,martin 件事只係平時你見到上面呢d說話既升級版

不過我角度就:
第一個 post 否定抱負 spin 去錢銀
第二個 post blame the victim 冷處理無人回 (其實有人屌,你細心睇下)
兩個都係 PR 慣常帶風向手法,比晒 negative impression

勿做真心膠啦,唉
照此推論

我建議交加街平時可以客觀指出「佢口中既PR」 做左乜而未負責
唔使下下話人PR
等聽嘅人自行判斷,或者作出澄清

如果人地知道呢啲前提下,都認為「佢口中既PR」講嘅野值得聽
我都認為並無不妥不需攻擊其他連登仔係PR
甚至如果覺得「佢口中既PR」講某個point有見地
都可以討論

咁其實所謂PR同五毛既所謂分化係完全無不妥
黃世澤唔使整五毛list咁絕掛
佢原意係咩無人知,但錯就要認打就企定。 唔好再吓吓將批評黃世澤嘅人都打成PR,佢一日唔交代老屈椰子單嘢一日都會有人屌鳩佢
兄弟爬山 係手段不同
互不干涉 各有各做

兄弟做錯事係絕對應該屌醒佢
對家做錯事反而會睇情況
屌人犯錯 係避免其他人受害
同避免其他人犯同樣既錯

唔反省係唔可能一齊行落去
好文
算啦, 係會有pr帶風向, 但根本亦有種人係咩都會屌, 永遠係自己角度出發, 只要唔岩佢果套標準, 就屌柒你, 憎果個人就不停翻舊帳, 咁佢係咪聖人, no, 佢只會上網扮聖人, 屌完人, 自己好似自然就高一等咁
我用另外一個角度講啦:

(A) 日本侵華,國民黨錯信共產黨「勿分化」,結果共產黨七分發展、二分應付、一分抗日,最後吞左成個中國

(B) 新加坡早期,李光耀實施冷藏行動,早期直接清剿左成個馬來西亞共產黨,避免左一代人免受赤化威脅

但去到 martin,大家個重點就變成「你屈錯人」所以你有問題。細心諗,PR 想我地行國民黨奶野條路,但黃世澤其實跟緊李光耀成功對付共產黨果條舊路

你話錯?咁乜野係對乜野係錯?

我只係知道 PR 問題 SPIN 晒所有值得討論既野。

結果 PR 繼續無阻咁帶風向
將香港政治狀況咁樣比
你自己講出嚟有冇笑出聲
世柒跟緊李光耀???跟老共專殺自己友呀嘛
錯在你當左自己係當權既獨裁者
而黃世澤係有影響力
但大家唔認為佢有權定義邊個係鬼邊個係pr
對有影響力既人把尺唔會同對普通網民一樣
閣下意思即係有殺錯冇放過啦
總之任何人有反對意見就係五毛啦
中共技倆
1. 唔好講點解睇黑警中共又唔可以all good all bad thinking,人地都可能有做得好嘅地方,做乜要全盤否定,係咪雙同標準?我的確係要雙重標準,因為佢地係我敵人甚至仇人,對仇人係要嚴厲啲。睇有心人用呢個標準放喺咩人身上,就知佢地當邊個係敵人同仇人。

依段講得非常好
佢班仆街陷家產我就係係針對佢
黃店唔好食我都要照食
無黃店我自己煮都唔會藍店
吹咩
推下
有pr誇大極端化
佢覺得岩但其他人接受唔到覺得唔岩嘅事
都唔代表屌唔岩嘅事係錯
俾pr利用係另一回事

咁係咪以後屌人都要諗埋pr點介入呀

其實如果佢快啲道歉完咗件事
又有咩位俾人入呀
之後都唔會有pr一齊洗版

可唔可以將
「會唔會俾pr利用」同「屌唔屌得人」分開呀
點樣合理地屌人而唔受pr利用正正就係樓主呢個post討論重點

你都識講椰子post有人屌佢啦
如果係pr點解唔瘋狂推波助瀾
而事實係冇幾個回覆自己收咗皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞