網絡滲透降頭術: 如何有效利有目標人物一個過失令佢形象全面崩潰 (all good all bad thinking)

343 回覆
439 Like 50 Dislike
未見過你屌柒世澤
成日 po 佢啲片就有
所以令人誤會你其實一啲都唔出奇
呢個post唔係specifically講世澤
係講整體風氣

就算係講世澤
我建議不滿嘅人平時可以客觀指出佢做左乜而未負責
唔使下下笑人牙
等聽嘅人自行判斷,或者作出澄清

如果人地知道呢啲前提下,都認為世澤講嘅野值得聽
我都認為並無不妥不需攻擊聽眾
甚至如果覺得世澤講某個point有見地
都可以討論

討論完可以繼續質詢佢有問題嘅地方
由龍門,到Kol,到藝人,到政治明星 最容易就係將件事focus在利益同錢到... 然後用最高的道德點屌 加上渣狗 熱狗之流附和 小事變大事... 但你將件事compare落藍到 根本一路係咁冇人理過
最經典例子 omdb,所有楊岳橋的post 都變晒洗版
佢有冇將收唔到貨顧客資料係網上公開, 有定無?
佢有冇將一啲佢認為係五毛嘅資料交俾外國政府,如英國MI5, 有定無?
兩樣嘢佢節目上都講過有做, 唔明你defend 佢啲咩?
所以錯誤前提係若然屬實
我唔會聽片面之詞判斷
都唔想變左集中討論世澤功過
所以唔pin
真,對敵又唔見咁用力
若咩然屬實, 佢自己叫聽眾幫手收集佢認為係五毛嘅個人資料等佢可以向外國政府督灰
條友屢次放同路人入 list 稍為有少少理智嘅巴打都會反感

完全唔明點解你仲可以答得咁淡然
講得好好
有高學歷巴打嘅影子
佢驚入五毛list
其實討論一個已經形象崩壞嘅人都冇意思了
好好裝備自己唔好對一個人犯錯就心up比較實際
咁咪證明 PR 成功左囉
都用咗好耐
點樣先叫形象崩壞?
有雞先定有蛋先?
有pr推波助瀾實有
但肯定好多人都覺得就算係咁都係咎由自取
你根本唔會代入人哋諗

宜家樓主個命題係
我哋係唔應該因人廢言
世柒屈五毛以外實有講人話架
係要諗方法唔好俾仇恨蒙蔽雙眼
連人話都屌加用佢嘅錯嚟洗版
先至係唔理性同破壞討論

好多人真心仇恨同pr一齊洗版
唔代表個仇恨係有錯
但洗版呢個行為一定要指正
呢個問題其實幾值得探討

如果一個標準定立左,因為出面不滿就要因應群眾不停改咁果套標準仲算唔算有效?咁 PR 開 1000 個 10000 個 account 洗係咪就可以改寫世界所有標準?

如果標準一直無變,martin 切實執行,咁放入 list 執行上 martin 係無錯,但咁放入 list 係咪好心做壞事就第二樣野

好多人講 martin 屈人,但又有冇人認真睇過椰子出過乜 post?如果坐監係大晒,咁係咪就講乜都得?下面D擺明分化既說話都講得?咁係咪愈黃愈有資格分化?
#5 - 岑敖暉: 放棄美國護照 不是值得與否的問題 https://lih.kg/fBPrDT
#1 - 理性討論,醫護罷工失敗的原因 https://lih.kg/1867883

不過由始至終都乜人討論過呢D問題,因為大家都只係 focus 「martin 屈人五毛」,事實係咪出言分化就無人理,認真處理風向勿做真心膠又無人理,結果成班真心膠繼續跟風向分化,又再 loop 過「martin 屈人五毛」,咪就變左樓主個 case 沒完沒了囉,變左雞同蛋既問題
要整個連登統戰部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞