歷史上有邊位天才你最中意

598 回覆
177 Like 13 Dislike
開個名黎聽下
好廢,細個已經俾個年紀細過佢嘅Paige瘋狂屈機
中國近代:朱鎔基
歐洲:俾斯麥
好慘。其實佢已到好叻,同埋佢先係毒撚天界既天才
要出名有成就,除咗有腦,際遇同心態都好重要
耶穌
有無聽過佢有影像記憶既能力
英雄造時勢 時勢造英雄
當時物理學界面對緊個大問題 就係classical mechanics同electromagnetism嘅衝突 又有堆數學家已經做好咗大部分相對論要用嘅工具
個場set好咗 只係等個英雄出現
就算冇einstein遲早都會有另一個/班天才解決問題 相反如果einstein早/遲幾十年出世佢都唔會咁出名
如果前人基礎未夠 einstein就會係之後出名嗰個天才嘅其中一個「前人」
如果問題已經解決咗 einstein就會係繼續發展理論嘅人
雖然一樣咁叻 但唔係一套理論嘅先驅者肯定冇咁出名
有,回想返邊節邊球咁
石神之空
地米斯托克利

史上第一個用海軍嚟打爆對家嘅人
Vincent 先天下無雙
坂本龍馬
仲有可以預測球場會發生既野
sibelius 1935
好難超越
vengerov都好不過heifetz拉得太好
陶哲軒
香港人嚟,喺美國教書
張愛玲
司馬徽
上面有Ching提過:
Euler - Euler's Identity好靚,中學時認識此定律,震撼咗好耐
Feynman - 物理上貢獻唔需要多提,我反而鍾意佢嗰種浪漫主義同對老婆嘅愛,每次睇到都覺得好心痛
高錕 - 佢嗰種學者品格同風骨真係好值得尊敬,同埋親身示範何謂表達自由(見當年畀學生當面抗議同羞辱一事)
有中文名就係香港人?
人地澳洲人黎
格羅膝迪克
冇人講康德?
終結咗理性主義同經驗主義嘅辯論 名符其實劃時代嘅哲學家

數學有邏輯帶住好難行錯路 一直都progress緊
物理仲有可能撞板 string theory到最後分分鐘得個吉 但大致上都發展得相當順利
所以啲天才數學家物理學家咁出名

但哲學永遠都仲摸緊條路 成日討論都冇進展 康德呢啲哲學家我覺得相當難得
最出名係佢2個同愛因斯坦 洗你講
好似冇人講阿基米德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞