歷史上有邊位天才你最中意

609 回覆
178 Like 13 Dislike
其實咁教數學好on9
正負number line係數學嘅最基本 fundamental野黎 又易理解 小學syllabus就唔教 搞咩春
唔係好明白點解會有 6 Downvote

呢個真正係被學術界裏面嘅天才認為天才中嘅天才......
奈良鹿丸
點解你老竇會識呢啲
運氣流玩家
7個traits都係distinctive
仲要7對都係由single allele控制
仲要7對allele咁啱係7對chromosome
仲要咁啱款植物只有7對chromosome
老逗做AI 同machine learning
Richard Phillips Feynman❤️❤️❤️
所以咪話number line係應該小學教囉
number line嘅概念仲易明過加減乘除分數 一d都唔抽象(就係為左形象化數學而成) 又係最fundamental嘅野 小學點解唔教
無話要教哂所有 可以先introduce個概念 逐dexpand入去 好似分數 小數嘅概念 都可以無縫接入去
拉馬努金
9up完check一check
人地外國elementary school已經推行緊用圍繞number line教數
點搞呀 咁搞笑
佢阿媽仲喺香港時係中學數學老師, 佢本人同香港無乜關係, 佢二十出頭已經係UCLA數學教授, 應該無喺香港d大學度任過職
Euler成個家族都好勁
黎偉業
老千界傳奇
我聽聞Einstein咁出名連科學痴都會知係邊個係因為當年廣義相對論發表左後有班實驗物理學家藉日蝕去證明廣義相對論係啱, 然後美國幾份大報紙都頭條標題"Newton is wrong, Einstein is right", 所以Einstein嘅名氣就持續到依家, 同樣係科學巨人, 就算不及Einstein但都唔會差好遠嘅Maxwell科學痴們就完全無概念係邊個做過d乜
你咁講所有出名嘅天才都係時勢做英雄啦
你又唔講當時所有科學家都r爆頭專注緊依個問題,唯獨得佢一個先諗到依套理論,仲要當時冇得做咁先進嘅實驗去一步步驗證,全憑空想像架構一套咁完善嘅理論,要幾痴線先做到出嚟?
小學無教負數概念? 應該有下話
Btw, 好似話其實歐洲人好後期到17世紀先接受負數, 但當佢地未接受負數時係已經發明左微積分雛形
鬼谷子
Hedy Lamarr
又靚又叻.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞