歷史上有邊位天才你最中意

609 回覆
178 Like 13 Dislike
Euler畫地圖畫到盲咗隻眼,本來要成team人做幾個月佢3日搞掂咗
好似不嬲咁性格,自少俾人蝦,靠讀書翻身
佢做過乜?
李榮浩老師
Saul Kripke
圖靈基圖靈機
Mozart
唔係 Apple II只算係內外設計得非常好嘅product 依方面Woz嘅功勞明顯更大 助長左一個已經起步嘅pc市長 但無根本性改變pc依個產品同市場
iPhone係從根本性改變左手機市場 以及所有mobile device市場
其實墨子唔少科技嘢,應該墨子先算大愛膠?
講兼愛非攻,要和平,成日幫弱國守城,守到變墨守成規

覺得阿Johnny係虛偽濫情食老本廢老,本來都無乜嘢
然後有件董仲舒為求管治方便,罷百家獨尊儒術先出事
仲有用「巨人肩膀」嚟串Hooke,賤到喊
咁你地識唔識陶哲軒?同香港仲大關係田wo
咁孔子得意好多
只睇論語入面嘅節錄 孔子係好人性化
無其他諸子果種高高在上嘅感覺
可惜比弟子造成神 佢嘅思想又被改頭換面 佢泉下有知成吊9班學生
達文西

一個人帶起人體解剖學,有能力成日對住d活體但唔痴線
雖然學術上嘅成就非凡,但仲有為他人著想嘅心,喺軍事學上,佢一早已經成功研發出元祖坦克車,但因為知道其殺傷力極高,唔想被國家同軍隊成功製造,所以故意喺草圖入面將齒輪倒轉,令軍隊無辨法製造到
連登仔:其實唔難
拉馬努金 佢應該真係一個前無古人後無來者嘅天才應該好難可以有人超越到佢
孔子唔係大愛膠 墨子先係 極權共產先䡱
其實讀寫障礙啲人都會無意識咁鏡象寫字
可能係天生個腦唔同
諸葛亮 王守仁
成日都覺得,發明既嘢,以現今資訊發達到根本消化唔切既時代
假如你呢一刻錯過咗,總會有其他人短時間內諗到,個發明家就會變成其他人
除非呢個發明家眼光遠比其他人遠,一早估到可以整一大堆好好用既裝置,但當時科技整唔到出來,留係好多好勁爆既嘢可以俾後代試整,好似Nikola Tesla咁

唔係既話都唔算好勁(以歷史偉人既角度咁睇)
Computer science 理論方面既泰斗。
數學 博奕 都係大師級

你當一個applied logic好撚勁既人
成吉思汗
亞基米德死光
無人講我
唔使用冷卻裝置整nitroglycerin笑到我想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞