歷史上有邊位天才你最中意

609 回覆
178 Like 13 Dislike
達文西
鍾意個寶具動畫
東鄉平八郎
山本五十六
人品差點都唔夠Gauss, that's why 我最鍾意係佢
到依家都唔明佢嘅心學有咩咁巴閉
純粹係幫儒生搵到條心靈出路
甚至無馬丁路德嘅成就大
儒學本身就有不斷與時並進
平過亂就叫軍事家 笑出黎
佢對軍事學究竟有咩貢獻?
樓主
蕭邦 莫扎特 貝多芬
東鄉係型,果時其實個個係外國返日本既軍官都係由低層做起再升上去,佢應該係最勁果個
王弼
巨人肩膀唔係愛恩斯坦講架咩
話自己站在牛頓肩膀先發明到咁多野
中國人好得意,做學術時好鐘意將d野集埋一齊,用一個宗派食晒所有其他宗派,改左個好聽既名,叫集各家大成,宋明理學係咁,之前既經學係咁,連佛教宗派都要變晒禪宗…

呢d野係其他國家比較少發生…日本為例,同一樣野,唔同宗派有各自既師宗,插花,劍道,空手道,佛學都係咁…仆街d講,依家d人想將朔造到得葉問呢個宗派,其實又係一L樣心態…
計數就小事,電腦幫到手
要靠有嘢逆流時,撞返轉頭,製造亂流咁封,所以逆流封唔晒,只係好少好少
逆流大力少少其實逼得郁亂流
但單向閥一般都想封晒逆流
變咗限死要耐用/簡單優先,有少少回流唔緊要時用
噴射引擎之類會用

又或者當規模好細時,亂流無咁易俾得走時,就封得比較好,變咗用落精密儀器會效果唔錯

但兩樣都係民用少接觸
Chopin Bach Brahms
faker
仲要文革個陣比人鬥到得番半條命
我就係見d水既止回閥設計無咁高深先問…
Hedy Lamarr 無佢無WiFi 又靚女
利申唔熟史
想問希特拉後期點柒法
發明navier stokes equation 果兩條友
呢個應該係最屈機嘅天才 無受正規教育 但佢出左一大堆等式/不等式而且自己唔識證明點解係啱 唔知個腦係咩構造 一個世紀後到而家都有人試圖證明佢堆式
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E6%96%AF%E9%87%8C%E5%B0%BC%E7%93%A6%E7%91%9F%C2%B7%E6%8B%89%E9%A9%AC%E5%8A%AA%E9%87%91
佢未算歷史
咁佢又真係天才黎既
由地底泥藝術家升到WW2既發起人之一
媽咪麵唔係天才點會比人叫神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞