歷史上有邊位天才你最中意

609 回覆
178 Like 13 Dislike
好似完全無人提過康德同維根思坦呢d癲佬
費馬擺明鳩up, 當年嘅數學知識/工具係唔足以解決個問題, 而如果費馬大定理真係有簡單證明方法例如反證法, 咁咁多年來咁多聰明絕頂嘅數學家點會諗唔到
星之子陳易希
佢套墨辯就係古代邏輯學嚟,根本唔會有極權中意
果時d君主講緊要食埋人地國家,佢講非攻緊係無君主鐘意。
噉Quantum field theory呢?有冇研究
von Braun
物理頭三好似不嬲都係newton、einstein同maxwell
學術界嘅da Vinci
Fourier
Riemann又係痴線佬嚟,Riemann幾何、Riemann猜想都係佢,重有其他嘢,btw幾時有人可以證明Riemann猜想攞嗰1m
阿歷山大大帝
軍事上嘅天才
喺個陣識用步兵加騎兵聯合打仗個種戰術
國師陳雲 Dr. wan chin
春秋時代既墨子
除左有政治主張同學說,仲搞埋攻城守城研究,基礎既科學理論,仲有少少物理同光學研究,

係個個時代同係中國呢個氣候土壤,我覺得係好難得,但墨子之後再無墨子( 如果有可以話畀我聽)
leibniz有咩可能勁過牛頓,牛頓個人成就冇人比得上喎,leibniz喺1701年公開講過歷史至當時大部份數學嘅嘢都係年牛頓做嘅,而且物理冇人比得上佢,佢搞掂萬有引力理論、經典力學三大定律、經典光學、光的微粒說、發明反射望遠鏡、金本位、顏色理論、微積分、廣義二項式定理、研究音速等等

數學同物理佢都排頭2頭3,甚至排第一都得,einstein同gauss都係佢fans嚟
代數幾何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞