〈SHINee討論區〉(7) 海盜王SHINee - 無敵CON

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
呢個解說好鐘意
閃閃嘅團魂真係好令我自豪
我地閃窩都會一直守護你地架嗚嗚嗚
聽你咁講內心受到安慰
其實都岩
由泰民決定唔跟流行做大眾音樂
而係做自己音樂嘅時候
已經預咗受眾會變少
但相對而言佢嘅作品完成率會好高
而且佢都慢慢做到獨樹一格嘅風格
到而家泰民已經係一個brand
我相信呢個都係佢想做嘅野
我地fans只要無條件支持佢就夠
係啊
韓國其實好多團都好有實力同自己想表達嘅野
但男團嚟計真係會令我追同支持嘅只有閃
心入面有咗佢地已經裝唔落其他人
由民仔開始參與album製作
好似變成唔單單係一隻album 幾首歌咁
而係李泰民呢個藝術家嘅作品

除咗album想表達嘅故事同道理
連 visual, performance, vocal 都做到好完美去演繹佢想講嘅意思

可能係Kpop / 韓國流行文化 / idol係一個框框
令世人冇去反思歌曲,表演嘅含意
(單單係 gender問題已經。。。)

但係同樣係歌手/ 創作者 / idol 都對民仔有好高評價
佢地睇到泰民超越曬idol 嘅個角色
變成藝術家 (行走嘅藝術品

相反韓國人對於hiphop就好唔同 rapper 嘅故事好多人都會聽入耳 屌一啲社會問題 又可以帶動社會去討論 單純因為係idol出身 成個地位就好唔同
然後……SM又唔印碟…
賣到第二第三日…已經缺貨………
佢竟然真係用預售個數去印碟…
平時又唔見佢咁聽人話…

sm真係有病
想比錢佢賺都唔收
SM dnlm賺多少少好辛苦你咩?抵你變中小企
Cls 泰民次次都賣多過十萬隻
已經得一個version
係咪弱智
入咗閃坑真係出唔返去
真係唔明 印多啲係會犯法定點
泰民入伍前最後一隻碟都係咁CLS公司
25/5 會有13周年周邊
希望有水晶球🔮
史上最強豬隊友
明明咁多靚相已經唔明點解出單封面
而家仲要唔印碟
你唔好玩限量發售?

頭先vlive泰民個樣攰到
心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞