〈SHINee討論區〉(7) 海盜王SHINee - 無敵CON

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
唔係蛋堡絲有提個mv意思我都無細睇
尋日掛住發花痴同修圖
其實我都唔知自己個分析岩唔岩
所以先想喺到同大家討論下

loop咗咁多次都無發現有淚水
睇完呢個comment先發覺到

我都覺得advice呢首歌好多位都反映緊佢入演藝圈之後嘅心路歷程
流眼淚呢個位真係好細心, 好講得通
有啲明白寶民仔話呢隻專輯係回顧返自己成個演藝歷程, 開啟第二幕嘅意思
首歌根本就係總結緊自己嘅心路歷程
再對外界嘅回應/反抗
(眾所周知寶寶雖然善良但脾氣唔好)

諗起以前佢好怕比人誤會, 好抗拒中性打扮
到而家佢已經好放得開
甚至有意打破男女界別嘅刻板印象
我又諗起會長寫比佢首pretty boy
聽日開始一連4日都有泰民嘅advice睇

https://twitter.com/MnetMcountdown/status/1394910696329023491?s=20
人氣歌謠事前投票又嚟喇
melon認證用戶可以喺melon app投票
首先撳首頁左三角三間

撳이벤트

撳上面人氣歌謠投票

揀三首歌 跟住撳투표하기

出現以下字樣代表完成投票

每日可以投一次
22/5截止
多謝大家詳細嘅分析
我上網見到有人話細房個段同揸車個段係反映alice in wonderland syndrome
“It is characterized by distortions of visual perception, the body image, and the experience of time.”
Joker 都係因為俾人鬧得多所以deen jor

無諗過連個sports bra 都有meaning
我都覺得佢今次駁頭髮一定有原因

只能夠講泰民IQ高我太多
https://www.instagram.com/p/CPDgKYtDlHK/?utm_medium=copy_link

我個非閃窩friend 睇完個mv話
泰民係唔同啲

同埋個mv 好dum 本
噢咁唔怪之得佢時大時細
我淨係知係精神唔穩定但唔知係咩病
之前見到有人話係人格分裂
(所以間房有咁多個泰民)
但又覺得唔多似

如果係alice in wonder syndrome嘅話
好似make sense啲
不過岩岩上網查過病因暫時未知
只係有研究指出關遺傳同濫藥事
仲以為會關環境同壓力事
如果係就超符合首歌
(定係癲咗嘅係我地,
可能無咁deep meaning )

泰民其實一直都好有諗法
由NGDA專輯開始
已經feel到佢想將自己融入歌到
講佢自己本人嘅故事
而唔係演繹角色(好似danger咁)
所以真係越嚟越鐘意佢啲歌

btw李泰民對唔住
我之前以為你駁髮係因為入伍要剷青
所以反叛心理先走去駁長髮
而家睇嚟係要符合返成個專輯嘅image
老懷安慰, 我寶寶好有深度
好好聽!
聽sad kids果陣已經覺得曲風係一脈相承
但無諗過放埋一齊咁夾
補個中翻

我也是韓國流行音樂的從業人員。拋開飯心,真的,我認為這次泰民的'Advice‘音源是K-pop的全新的革命。音樂、舞台、視覺,所有一切都是超前的。請一定要看泰民Advice的MV。
他的專輯收錄曲'String'的vocal水平,我想說,我作為一位有20年經驗的聲樂老師,發自內心地很敬佩他。

再多說幾句,在業界工作的過程中,特別是在教授過程中,因為各種原因,公開說是某位愛豆的粉絲是件很難的事。但是喜歡泰民這個選擇是十分正確的,也就沒有必要隱瞞,而且我覺得也會給輔導生們帶來很好的影響。
咁又未必一定癲咗應該淨係想表達佢心理狀況因為班haters影響到而唔好(希望啦

呢個作品可以話係我最鐘意嘅一個
唔再係同愛情有關而係發洩自身嘅感受
呢個係我理想中嘅音樂一個好重要嘅元素:表達情感
可能我都有同樣經歷所以好似將多年黎積落嘅怨氣一次過吐曬出黎
成首歌由旋律歌詞到舞蹈服裝剪接,視覺聽覺每一個細節都呈現出佢想表達嘅野,我稱佢為藝術品,希望呢個藝術品真係可以衝出kpop界因為我覺得佢真係值得好高嘅評價
見到上面各位絲嘅mv分析即刻覺得自己好垃圾
淨係識得話好靚仔好好聽外就冇第二句

但係我都認同呢個mv或者呢首歌係泰民嘅一個里程碑
證明佢已經係一個好成熟嘅男人
以前會好擔心佢比流言蜚語影響
始終佢嘅風格真係好獨樹一格
單係模糊性別呢個concept就已經唔係常見
都知道佢係一個心思細膩又好在意feedback嘅人
見到佢而家成長做一個堅強嘅人
堅持走自己嘅風格唔比外界左右真係好開心
而家歌詞度仲會反擊haters 叫佢哋再比啲創意同想像力
越想限制佢 佢就越不受限制
My advice to you is shut the fuck up
我哋嘅baby cheese已經係可以獨當一面嘅男人啦
最尾個段

能夠喜歡泰民係我嘅驕傲
我已經係咁迫身邊嘅人睇
淨係識得話好靚仔好好聽外就冇第二句< 想講呢句明明都講緊我
望住泰民長大真係好欣慰 相信佢係退伍之後會更加成長 因為佢幾個哥哥都係
好期待第2幕嘅李泰民 好想快d到出年聖誕
係, 我都覺得表達情感係音樂最重要嘅元素
所以泰民有參與過製作嘅歌我特別鐘意
因為包含住佢想表達嘅野, 啲歌有靈魂好多

泰民每次嘅作品都係藝術品
歌詞, 編舞, MV, 舞台設計全部都係有連結
(特別佢演唱會嘅舞台設計真係好有心思)
雖然聽落好誇張
但每次睇完佢舞台都有種心靈淨化嘅感覺
今次呢首歌由beyond live公開時已經好震撼
真心覺得泰民underrated
佢值得比更多人知道
最尾果段真係好自豪
好慶幸同泰民生於同一個年代
泰民真係養成系典範
等佢退伍之後我地就可以年年同佢過聖誕

佢成日擔心fan會爬牆
但佢到底知唔知道鐘意咗佢之後根本對其他人無哂興趣
好開心見到大家嘅高質討論
喺GENDER哩個題目佢用極都仲有咁多嘢可以表達
由DANGER開始去到而家
好似都係圍繞住尋找自己嘅身份(IDENTITY)
DRIP DROP GUESS WHO SEXUALITY MOVE WANT
去到上年嘅CRIMINAL IDEA 到而家嘅ADVICE
曾經疑惑過 抗拒過 去到之後接受 再發展出自己嘅風格
(以前喺閃POST都有講過泰民同GENDER之間嘅嘢
不過暫時未搵得返出嚟)

或者成績 獎項未有完全反映到佢嘅作品嘅質素
但係每次推出新作品都可以引起咁多人討論
唔會只係過眼雲煙 會細味解讀佢嘅歌所用嘅字句 編曲
MV嘅視覺效果 表情 顏色 肢體同鏡頭語言
都可以話係另一種方式去證明佢嘅作品係有一定水準
可以話係另一種成功
搵得番嘅話可唔可以再po 多次 想睇
如果開新po希望都可以放下首新歌嘅解讀等多啲人了解下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞