〈SHINee討論區〉(7) 海盜王SHINee - 無敵CON

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
希望下次播advice
雖然會長同愛豆都好cute但我入坑jongtae係因為佢哋竹馬
泰仲係豆潤嗰時已經識鉉,一齊練習完番屋企、一齊去食宵、泰會枕住鉉嘅手臂訓覺、鉉會接送泰番學放學
https://twitter.com/minhotaemin_/status/1394599973337980932
見到上面講jongtae 2min都好有愛其實10個cp都好有愛
唔知個MV係邊個團隊拍
如果大家知道嘅話麻煩同我講聲
因為拍得好好 畫面好靚

有兩個場景好深刻
第一個係喺房仔裡面佢從來都冇完全伸直過個人
只可以屈腳坐或者屈身企
好似講緊外界從來只會喺單一角度睇佢
冇仔細了解過佢
除帽跟住走咗去飛車
感覺係唔想再俾無形壓力束縛 要去做自己想做嘅嘢釋放自己

第二個係最有代表性嘅動作 喺一眾DANCER中間行出嚟
後面嘅打光由亂七八糟變得整齊
就好似講緊自己喺流言蜚語之中走出自己嘅路
佢冇好明顯咁同大家講MIND YOUR OWN BUSINESS
或者說教式同人講要做自己
佢好直接咁同大家講 與其估估吓 教我做人
何不唔聽吓我講 聽我嘅作品就可以了解到我

另外 化妝打扮配合到首歌
眼淚妝 身上嘅圖案代表受過嘅傷害
黑白西裝 代表佢要做操控大局嘅主人

哩首以題材上嚟講 係最貼地最表達自己嘅主打歌
好似將咁多年嚟嘅壓力一次過抒發出嚟
上面太長唔quote
如果冇睇錯 應該係同IDEA同一個團隊
https://www.instagram.com/p/CPAu1bxpIry/

https://www.instagram.com/p/CHfk5pGJBKC/
聽完蛋堡絲嘅分析
覺得泰民係一個星期多d準備到咁多野真係好痴線
佢真係為藝術而生嘅人
希望今次成續都會好
我都覺得個拍攝手法同idea 好似
另外idea都有提及過gossip 呢個問題
泰民叫我地夜晚靜靜地聽strings
睇完啲歌詞...好衰架佢
d歌詞真係壞過凱婷
弱弱一問,想訂新專邊到有
12 COVERS BY K-POP GROUPS AND IDOLS THAT BLEW US AWAY

Taemin – Despacito by Luis Fonsi

Performed when Music Bank filmed in Chile in 2018, Taemin’s cover of Despacito is incredible. Despite being alone on stage, he killed the performance and it felt like the song was his own. He sang the song in Spanish and sounded quite fluent. He wasn’t even dancing and was just standing on stage, but the audience practically fell in love with Taemin, and we did, too.

https://www.youtube.com/watch?v=ug3U76M1ZPA&feature=emb_imp_woyt&ab_channel=KBSKpop

https://nylonmanila.com/12-covers-by-k-pop-groups-and-idols-that-blew-us-away/
https://twitter.com/718_kin/status/1394850621212090368?s=21

快啲follow 番kin 個新account
佢無啦啦係打磅期間俾Twitter suspend 佐
見到蛋堡絲對mv嘅睇法,
令我又走去認真睇多次想搞清楚個mv講緊乜.
以下係我小小分析,
希望可以拋磚引玉同大家一齊討論
(長文多圖慎入)

首先由歌詞簡單講吓,
佢係一首好直接diss hater嘅歌.
某程度上可以話係挑釁:
叫班hater發揮更多想像力同再刺激自己多啲,越想禁錮我就越唱反調.
有理由相信係一首描述純良芝士寶寶比hater逼癲嘅歌

ok講返MV, MV係用倒敍形式手法拍攝
呈現緊泰民黑化(?)嘅過程
一開始我地見到泰民身上已經佈滿刺青,雙手染黑咁喺一間充滿廢置物品嘅房入面

刺青代表傷害,廢物代表hater嘅言論
意昧泰民已經被hater批評包圍住,滿身傷痕.

而下個鏡頭係泰民喺車禍現場逃出

中間穿插蒙面泰民嘅掙扎過程
過程中導演用綠,紅燈光表現心境變化
呢個手法喺criminal同idea都有用到

MV正式開始描述泰民嘅黑化過程
我假設白褲泰民係黑化前嘅狀態
鏡頭由佢眼睛帶入去一間細房到
代表佢嘅內心世界
(留意返MV入面好多鏡頭都係喺房入面拍,
所以有種壓抑到發癲嘅感覺)

房入面嘅泰民精神狀態明顯唔對路
仔細睇嘅話鏡入面有閃現泰民個樣

反映出佢嘅精神世界處於不穩定狀態
此外, 服裝上有尖角嘅元素
加上泰民keep住烏低身嘅姿勢
令我聯想到刺蝟, 為咗保護自己只好露出尖刺
亦都代表泰民為咗自保而選擇對抗hater
同歌詞意境吻合

鏡頭一轉,  去返白褲泰民跳舞嘅場面
後面燈光開始閃爍,
中間穿插蒙面泰民同飛車泰民嘅畫面
帶出不安定感, 都反映緊佢嘅內心變化
到後來白褲泰民都開始出現紅色燈光
代表佢已經黑化

可以睇下MV由一開始到後來嘅燈光變化:
(可以留意埋表情, 一開始白褲泰民眼神比較純良, 後期就完全黑化)
燈光穩定

開始閃

紅光

相對較純良嘅表情

眼神黑化後

跟住係車禍場面
有人話係精神狀態唔穩定下導致
亦都有人話係泰民自己揸車自撞, 代表突破(?)
呢到我都唔係好清楚,
大家可以一齊討論下點解無啦啦撞車
但無論如何, 車禍都代表佢世界受到衝擊
然後你見到佢靈魂出竅嘅場面

接住落嚟就係蛋堡絲提出背景燈光變整齊
泰民喺眾人中行出嚟成王嘅場面
(真係觀察得好detail我完全無留意到)

呢到想補充返少少,
一開始黑白西裝泰民出現嘅背景
同彈琴背景牆其實係一樣

但無咗堆廢置物品, 顯得好乾淨
相信同凌亂光線後期變整齊嘅意思一樣
佢已經整理好hater嘅言論, 決定唔再受影響
所以黑白西裝泰民可以視作蛻變後嘅泰民

蛻變畫面就係由白褲泰民彈琴變做蒙面泰民
(呢個鏡頭轉變真係做得好好)

仲有後面代表純良嘅全白裝束下係黑化妝容
加上最後佈滿黑色刺青嘅身上淋上白色油漆
亦都意昧住泰民將黑白二合為一
對應返蛻變後嘅黑白西裝泰民

有人話見到最後白色油漆果幕似血跡

加上成個tone偏藍調
令人諗起血跡檢測嘅場面
如果白色油漆代表血跡都講得通
對應到車禍後加上全身傷跡嘅含義

咁短時間可以準備到咁多detail位
我地寶寶真係好勁!!
要狂刷音源刷YouTube
衝啊
經過無限次loop mv之後有少少自己嘅睇法

mv後半段民仔全白衫配sports bra嗰段我總係覺得有啲意思,因為套crop top以現今社會黎講係好少有男性去着比較所謂女性化嘅服裝
民仔喺lucifer sherlock嘅造型都係長髮造型帶出一種雌雄莫辨嘅風格,而套crop top都係如此
喺跳舞嘅途中佢嘅淚水一直流落黎(真係要4k先睇到
係咪說明佢年幼時因為呢種造型一直被評擊而流下淚水?

諗返起佢曾經都講過佢自己都冇咩男fans,大多韓國男性都唔多鐘意佢,仲話大家都係男人有必要咁咩
可能自幼時都一直被人話唔男唔女,一開始都好在意想自己man啲,但之後就諗通咗要打破呢個傳統觀念,將自己嘅風格貫徹到底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞