其實有時真係覺得nds好過香港班學生

306 回覆
128 Like 842 Dislike
點睇依家香港啲師資咁撚廢?
起一起底就知唔駛回樓豬條on9仔
咁人哋係最top嗰班人呀嘛
你厭棄local先奇怪
學校本來就係比local讀
俾外人嚟讀只係生意同幫手提升下學校質素同排名
外人讀得好又點
差又點
對香港都冇乜幫助
留係香港仲死
搶晒啲高層位嚟做
但又唔識香港文化
用top1%同top20%俾
實際係大部份都唔得
睇吓出去英國美國讀書嗰班,不知幾多人買assignment
不過樓主實不願面對又攞小眾嚟打飛機
去清華law 睇下?
未見過top local student?
北清都有既 不過唔會令你覺得有咩特別
最近幾次坐車都聽到幾個不同大學生的對話,有男有女,內容幼稚,話題都係無病呻吟。好難想像佢地點同外人競爭
香港教育已經比支共控制晒,教學內容同97前比,難度差天同地,完全無深度,你想佢哋包括你有咩競爭力?

你問自己有冇努力過,成績超越NDS 先再吹。

如果唔係,你都係上少啲連登,多啲去圖書館溫書
睇晒樓主全個post啲對答
先唔講本身已經舉錯例baised comparison
個個回覆返香港人都有精英/叻人
樓主又賴係比例問題

依家唔係local學生自我感覺良好
係你做多咗啦柒頭
Band3啲最勁果批都係大陸人
都on撚柒鳩
咁嘅論證手法 懷疑樓主連中學都未畢業定存心低手引戰
你個間學校點點點就代表全港八大都係咁
Over generalise 不特止
NDS 嚟得香港嘅可能已經係省狀元
香港大學生可能只係dse中遊已經夠入u
起跑線都唔撚同 你就直接下結論 邊個運動員叻啲
收皮啦五毛狗
你全家落地獄
大陸最勁果啲點會落香港
邊度有得睇個排名

我淨係搵到呢個

https://www.icac.org.hk/tc/intl-persp/survey/world-competitiveness-yearbook/index.html

「據「二零二零年世界競爭力年報」,在全球六十三個經濟體中,香港獲評為全球第五最具競爭力的地方。」
咩叫競爭力?腦力同勞力。香港競爭力點度?咩叫唔夠?
十成九都係點溝女
傻仔 講緊精英香港人同精英大陸人比呀,你用番大陸大學 精英香港人點會去清華呀 你弱智架?
Btw 我識清華law既人你都未做野啦
去美國都一樣係咁
但大陸人讀書勁又點
大陸人考第一同非洲人考第二
美國會收非洲人先
因為外國覺得大陸人讀書勁冇乜出奇
但係非洲人就唔同
大撚把支那省狀元,借香港做跳板,出去外國讀啦
真係唔覺,我bachelor degree係歷史系,每年頭三名一定係香港人,都好少見nds拎scholarship
nds真係好勁 我真光30分都唔夠距黎
為左幫大陸人 講埋晒d 鳩唔撚搭八既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞