其實有時真係覺得nds好過香港班學生

306 回覆
128 Like 842 Dislike
淨講讀書應該係既,班大陸狗落香港就係為左讀書,如果連呢件事都做唔好就收得皮啦
但係讀書唔係淨係睇成績,香港班學生品格/價值觀雖然都參差,但一定好過班淨識讀書既NDS (你入U啲拉巴望下就好易睇得出)
同埋唔好講到讀書叻就競爭力大先得架..仲細咩
btw樓主大陸人啲廣東話都幾好
唔睇讀書睇工作能力,香港fg都差人地一截
你知唔知嚟得香港個啲成績係最好個啲嚟
佢地放棄讀清華嚟到香港緊係勤力啲啦
唔通hea左佢咩
你果間唔代表全世界 over-generalizing 論點不足
Essay F
佢地做統計淨係計高學歷
你又知
咁都要有料先嚟到
樓豬冇見過八大nds
三大以外嘅nds都係垃圾
咁咪話囉但唔代表「普遍」
大把人入唔到大學個啲你唔講
讀二三本大學個啲你唔講
用最精英個啲同我講大陸人普遍學歷比香港人高
香港都有精英去外國度姐
叻嘅人邊度都有
我就同你討論,首先入得嚟香港讀嘅支那生,之前都已經要喺各市、各省經歷多重考試先入到嚟,即係本身你喺八大見到嘅nds 已經係14億人咁大嘅人口基數之中比較top嘅嗰一批,而非本地生嘅名額肯定少於本地生,所以基本上都係精英之中嘅精英

本身你用14億嘅精英同700萬嘅精英比已經係唔公平,理論上人口基數大啲嘅一邊肯定佔優勢,所以即使真係支那生嗰邊表現得好啲亦唔係一件太值得打鑼打鼓周街講嘅事

但諷刺嘅係,如果你再將香港嘅學霸同支那嘅學霸比,支那嘅學霸仍然不及香港嘅學霸出色

係呀係呀好撚勁,important都唔識串!一睇就知樓主冇撚讀過大學未撚見過nds啦,上嚟鳩噏!
何以見得
唔係佢勁
係你廢

班大陸喱係香港冇野玩冇野做
淨係一味摺lib果陣你做緊乜先

利申:1st hon dean list畢業
大把香港學生triangle都串錯啦
起底就知你咩料
五毛 拉
讀書勤力考試高分唔代表可以做科研,更加唔代表工作能力高

大學唔係中小學,唔需要考公開試
Ug可能係,pg 質素跌一個次元
佢哋可以做到work-life balance. 我又唔覺佢哋平時喺香港冇嘢做
同意度度人都有好有唔好既講法
咁事實好多香港學生係唔抵幫
點解冇一個nds讀到醫
你咁撚樣講,姐係頂多都係大家一樣屎。邊撚到好過香港學生呀死柒頭!
香港個班人日日淨係識shisha 去lkf,其他乜都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞