其實有時真係覺得nds好過香港班學生

306 回覆
128 Like 842 Dislike
首先nds讀書又勤力,又唔會成日亂咁諗埋晒d無謂野,基本上每個course頭一二名嗰d都係nds. 同香港班學生比真係完全係兩個層次。有一次同佢哋傾計,發覺其實佢地真係講嘢有紋有路,又有見地,真係好值得欣賞。

而香港個班人,日日扮上堂,其實諗緊一陣去邊度溝女,跟住冇溫書唔識做assignment又話professor出得難,遲d搵唔到工又賴政府。其實香港競爭力下降係好正常。
香港競爭力唔夠內地勁已經係事實
大家唔好淨係正評啦 一齊討論下
咁呢啲講比例姐,內地人普遍學歴比香港人高
頭先喺建興大廈幫襯完你老母,佢啲口技咁撚差,我一腳踢佢落床
離題
一早就知啦
香港真係要學習下
五毛狗
唔覺 所有地方既人都有好有唔好

利申 大學lecturer
大家理性討論下姐
我理性與你老母性交
起碼我個間d nds勁過香港學生幾百倍
我唔係band 3學生所以唔知
佢地有咁嘅本錢,香港應該少好多
支那落得黎果d已經係top果幾個percent啦
冇獎學金淨係學費都十幾萬一年
邊有得比
我見過嘅nds 佢地剩係識得揾支那 reference 但我就好唔鐘意佢地永遠唔會講廣東話(當然係講緊本身識講識聽嘅nds)

但我完全唔認同你呢一句,如果真係咁,咁(上海/ 深圳/ 前海/ 雄安/ 海南)是但一度都一早超越咗香港,而唔係得把口講乜乜遲早超越你香港講咗成20年得個吉
就算唔睇都知啦
有冇聽周深老師首新歌
唔明點解咁多負皮 係咪香港班學生唔抵得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞