其實有時真係覺得nds好過香港班學生

306 回覆
128 Like 842 Dislike
陳雲糞難得講啱嘅野 俾個正皮你
支那14億人先啱啱吹到脫貧完
佢仲要義務教育只去到中三
之前十幾年未脫貧曬既時候班生番夠學費俾所有人讀到高中畢業?
如果係咁邊得黎咁多工廠廉價勞動力
香港至少到免費到中六畢業啦
仲要好多香港人至少都係自費讀完hd/asso先出黎做嘢
要高過香港最起碼都要大陸大部分人學歷係大學畢業啦
你真係鳩噏唔駛本
讀Hd識過一個大陸佬,有錢仔嚟,喺大陸大學畢咗業,咁比真係笑而不語
樓豬啱呀
咁鍾意比點解唔攞埋李嘉誠同杜拜最窮嗰條友比呀,跟住話香港人普遍都有錢過杜拜
佢地因為英文唔得所以到band3,但學習態度同DSE成績通常比香港學生好好多
又扑柒一件五毛
你拎內地差唔多最top 果啲同香港普通學生比邊有得比。香港最top 果啲去晒外國讀書。你要比就拎啲係oxbridge 讀書嘅香港人同NDS 比,甚至差啲用讀神科嘅同NDS比。

NDS 讀書勁係因為香港教育淨係考標準答案,果啲NDS 去到外國最top 嘅U 咪又係普通學生一個。人地真係睇你成就,考試拎到幾多個A 根本冇意義。
On99 樓主自己廢又以為全港學生都廢 真係有你所講勁嘅nds 但有勁嘅local 又唔提?

利申:hku dean list grad
就算觀點唔同,但都起碼講到自己既見解
同會尊重返人哋既睇法
但依家嘅後生做唔到呢啲
淨係有佢講無人講
所以先好奇依家係教咩屎片先教到啲咁嘅水平既後生
其實nds真係純粹勤力 填鴨式個種
唔係好識自己思考
你真心覺得NDS 勁?你老母幾多人請槍我唔知?
出去做野又係7下7下 醒目小小OK?檢討下
其實樓主又講得無錯
nds
cls
英文都唔識多隻
咁你快d去溝d大陸雞啦
呃哂你成副身家就知味道
又唔係既 其實周圍都有依啲人
林奠同班官先係表表姐
不如你屌整體上一代既教育好過
成個社會氛圍問題
乜都結果論
仲要係極短視果隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞