[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 4

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
▍ E15: Edinburgh (愛丁堡)
Date: Jun 12
Time: 13:00 (local time)
Event Link: facebook.com/events/869521390309669

有冇人去?
到左London啦,頂唔順又悶,7:00pm訓左,半夜jet lag中
London event 都想join,可惜要隔離
點會冇,一直有班人喺Edinburg 同Glasgow都會出,只係唔算好多人,所以更加要去
我頭先睇london live,都有幾多人,不過都係後生多。(你問我就覺得可以再多D,等D人settle好之後)
真係一定要去,要等多D人知道發生咩事
要番工,去唔到
開邊間實體銀行好? 如果只用virtual bank,有冇咩問題?
想用Starling,因為海外唔洗手續費去EU正。
好似得Barclay係scotland/england 都有份行? 仲有一間nationwide又係多分行?
first direct 又係hsbc....又唔洗用.....
我自己用緊bank of scotland.. 我自己窮撚所以唔覺有乜好/唔好..
有本地朋友就介紹話nationwide幾好.
EURO 2020 英格蘭出場了. 已準備好大聲唱英國國歌
yes, that's why 我叫bank of scotland rather than RBS.
邊方面穩陣好多?
Nationwide vs Starling Bank
兩間都有差唔多interest rate,Starling Bank唯一問題唔係實體銀行.....叫人入check去自己戶口會有d問題....但又係做business...問題又唔大

nationwide 有building insurance....咁都可以考慮下
實體同非實體各開一個
家陣好多要你上網預約先
我用左RBS
RBS同Bank of Scotland 個樣勁似
個陣on9搞亂左
咁我開左nationwide先....之後再開starling
網上打算搞building insurance,點知要UK debit card先得,又隔離緊....冇得搞
原來我用緊bank of Scotland .....
佢地個名同local太似
我好亂
朋友係London 話santander易開
好快啦,上網book完
等幾日去分行交文件
買埋printer仔印野?
我見係個app做哂,乜仲要分行交文件咩?
我仲隔離緊,乜都冇,酒店係好雞個D,搵個reception都唔見人,個Day 2 test 仲未有,問左間公司,話星期日royal mail唔寄,希望明天有...咁搞法都唔知幾時上到來了....LNER又唔知仲乜....cancel哂d火車
個陣我要個人親身去
對下身份證咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞