[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 4

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
一國兩制,糖衣毒藥。倚賴左之後,始終要還,唔係咁易甩身。
呢D真獨立,入eu個d 9成窮。睇baltic就知,個個後生去哂大國,自己個國冇人理。
所以我真係懷疑蘇格蘭朋友有無諗清楚.
真係唔好民族主義上腦.
好似挪威咁係最好
又唔使轉歐元
又有真獨立
Sturgeon講到蘇格蘭人唔介意轉euro
淨係想搣甩西敏寺嘅控制🥲
true. UK同歐盟只係屎味咖哩同咖哩味屎
脫歐容易,相反唔脫英就要忍受tory 萬年統治,梗係獨立咗先講。
點睇Scotland 都係似ireland 多過Baltic states 啦本身scotland gdp 已經高過uk average 少少
脫歐容易,但入歐前都可能玩死大半。
唔好急住入歐會好d
就算有inderef2, 最快到幾年後,到真係獨立都可能10年後啦
snp + green 得48% 唔過半不過labour 同ld 支持者應該會有少部份會讚成獨立。我諗真係5050
呢樣真. 隨時yes完好似briexit咁傾到天荒地老先獨到
統派就暫時51.4%, snp 應該會等多陣
入EU做夾心餅就最唔好,一係做大佬搶細佬資源,唔通要好似baltic咁賣糧食加工?
蘇格蘭入EU後個位置係做D咩?
獨立後冇國防,所以先入EU?
有冇可能自己獨立後加軍費?
Ireland 正正常常無咩野,可以做美國投資eu 市場嘅跳板
如果冇入EU又係點結果?返轉到講,人歐咁好既話,英國點解要走人?
如果蘇格蘭唔係英國,係唔係會搞到連疫苗都冇得打?
似乎啲人都係講 west end
我一個人 住flat得喇
Renfrew 治安如何
仲有 Drumry 同 Clydebank 果面又好唔好
60% Scottish 投remain 喎
https://simd.scot/#/simd2020/BTTTFTT/9/-4.0000/55.9000/
睇呢個~
價錢可以就West End啦.....你用個postcode去搵就有你要既答案
咁咪好囉,起碼個BNO唔洗玩完先。60%係一個好大既改邊,發生左咩事? 定真係睇清EU係好有問題?
唔明你意思,大比數蘇格蘭人當年係投留歐,當然唔係所有留歐派都支持獨立。
呢個野我有睇過 不過就係想問下 有冇人具體啲講下
咁要留比絕心
以為你話改變左留英
留英三大黨暫時得票52%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞