[你問我答] 蘇格蘭生活5年 - 4

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
Glasgow係喺Scotland入面quarantine level唯二入選level3嘅地方
1. 咁聽落都唔太擔心,但住呢區呢刻無乜idea...應該近個女學校為主,但我對個邊咩小學/中學好都無乜概念

2. 我本身做文職預左去到唔會做得返,人工我都唔care, 夠食飯就得
自己本身都儲定筆錢,預左一段時間無收入

3. 呢樣係為我個女問的,佢而家先5歲,如果決定走我想佢細個d走,咁會易d習慣外國生活,讀唔讀得好就睇佢自己了

4. 去得英國都有心理準備唔會成日見太陽, 只要唔係長期冰天雪地就得

我本身傾向Scotland 因為我感覺個邊歧視無england咁嚴重,同埋生活指數低d, 再加上本地人讀大學免費,咁起碼養到個小朋友畢業自己更生都唔會太大壓力
btw, 多謝你詳細解答
希望最後真係成事啦,我唔想個女被洗腦第時同我講愛國愛港……
咁驚……另一到係?
聽人講hill street 個間st aloysius中學幾好
有錢就住口音近標準英文的有錢區
窮區=一世窮人口音
有米區=有米口音

另外係 Bearsden 都好好
google map睇都知全部有錢屋
琴日升到400幾case
跪求巴絲分享
Moray 北邊嚟
咁又真,佢地搭鐵路,真係跳閘,仲叫我地一齊,真係笑死寶寶

相反,港鐵職員,要打要殺
唔怪之得
窮Lun一名
求其買2房apartment 我都無所謂
反正係hk都係住慣細屋
我去睇下你講既區先, thx
講真 行街個陣感覺上安全過行巴黎
同埋琴ranger出完黎
celtic間波衫鋪都係比人貼左貼紙
無爆到玻璃算係咁
個陣歐國盃係巴黎地鐵
比班愛爾蘭球迷圍住真係好驚
大城市應該更多球迷鬧事
你買house/ semi detached
Apartment =公屋 唔好啊
但England 有d人會認唔到Scotland 身份證
同埋Scotland 紙幣有d唔同
Rangers 咁玩法
同埋餐廳開哂
好,我老婆都笑9我話住外國都唔住house
但我擔心比人打劫……
鍾意河上邊
都係westend/ 近kelvingrove park個頭啦
我一個人住都未驚,唔洗驚啦
住apartment 先容易比人打劫
Apartment =公屋深水埗
Suburban house=元朗村屋
點睇住村都少d劫案
山長水遠揸廿分鐘去suburban 打劫
不如係市中心後巷用刀仔老笠仲快手
有好多咩警鐘可以裝
再整個鐵鏟係屋企囉
我想問g43算唔算鄉下地區?
好既話仲有neighbor 睇下屋,係出入要搭車囉
巴打,我同你一樣咁諗,不過屋企人係咁叫去曼城,仲1516緊,打算幾時出發呀?
搭單問下,呢邊多唔多工廠工?小弟做開廠佬
上過求職網睇過,general睇工作機會好似比英格蘭小好多,唔係同London比
thx 大家
咁我target house
你地本身係個邊讀書?定土生土長?
如無意外下年4至6月
glasgow 以前係重工業地區
而家好似商業化左
作為uk頭幾大城市我諗唔會無工作機會
只係岩唔岩我地做就真係唔知了
住得呢得預左要揸車
公共交通勁差又貴
Glasgow 而家it發展得幾好ge⋯⋯
廠少左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞